REPORTÁŽ: Svetové hry Špeciálnych olympiád organizujú prvýkrát v regióne Blízkeho východu, Slovensko bude reprezentovať 42 športovcov

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 12:28 • 2 min
REPORTÁŽ: Svetové hry Špeciálnych olympiád organizujú prvýkrát v regióne Blízkeho východu, Slovensko bude reprezentovať 42 športovcov

BRATISLAVA – V Spojených arabských emirátoch v Abú Zabí bude od 14. – 21. marca 2019 na Svetových hrách Špeciálnych olympiád súťažiť 7500 športovcov s mentálnym postihnutím zo 190 krajín sveta. Zo slovenskej 63 člennej delegácie do boja o medaily zasiahne 42 reprezentantov v 10 športoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Svetové hry Špeciálnych olympiád organizujú prvýkrát v regióne Blízkeho východu, v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Zúčastní sa ich 7500 športovcov s mentálnym postihnutím zo 190 krajín sveta. "Naši reprezentanti, športovci s mentálnym postihnutím, budú Slovensko reprezentovať až v desiatich športoch z toho v dvoch kolektívnych. Premiérovo sa predstavíme až v troch unifikovaných športoch – vo volejbale, futbale a v stolnom tenise. Sme veľmi radi, že budeme súčasťou najväčšej športovej udalosti roka," hovorí Jana Gantnerová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

 

"Naši športovci sa na letné hry intenzívne a svedomito pripravovali, každý z nich bude chcieť podať čo najlepší výkon. Podstatné však je, aby si tento športový sviatok čo najviac užili," dodáva Jana Gantnerová.

 

Športovci sa spolu najlepšie spoznajú, keď spolu športujú

Slovenskí reprezentanti sa na 15. Letných svetových hrách Špeciálnych olympiád predstavia v atletike, cyklistike, plávaní, stolnom tenise, tenise, jazdectve, boccii, modernej gymnastike a v unifikovanom futbale a unifikovanom volejbale. "V Špeciálnych olympiádach o inklúzii nehovoríme, my ňou žijeme. Sme presvedčení, že športovci s mentálnym postihnutím a športovci bez mentálneho postihnutia sa navzájom najlepšie spoznávajú, keď spolu športujú. Výborným príkladom je práve unifikovaný šport, v ktorom v tímoch súťažia práve športovci s a bez mentálneho postihnutia," vysvetľuje Ján Senko, tréner unifikovaného volejbalu.

 

img

 

Špeciálnym oylmpionikom budú držať palce aj známe tváre

Športovci Špeciálnych olympiád už 25 rokov svojimi výkonmi a úspechmi zviditeľňujú našu krajinu aj v zahraničí. "Ich odhodlanie prekonávať vlastné limity sú pre nás všetkých, aj pre mňa osobne, nesmiernou inšpiráciou. Preto som ich prišla pred odchodom na svetové letné hry podporiť. Budem im držať palce a dúfam, že sa pripojí celé Slovensko," povedala olympionička Zuzana Rehák Štefečeková. Spolu so strelkyňou Dankou Bartekovou patria k hrdým ambasádorkám Špeciálnych olympiád Slovensko, vo svete sú to napríklad monacká princezná Charlene, plavec Michael Phelps či tenistka Li Na.

 

Priamo v Abú Zabí to budú futbalista Didier Drogba a krasokorčuliarka Michelle Kwanová. Slávnostný otvárací ceremoniál Svetových hier Špeciálnych olympiád sa uskutoční  už dnes v Abú Zabí na štadióne Zayed Sports City. Okrem športovcov si ho užije viac ako 40 000 divákov a organizátorom bude vypomáhať až 20 000 dobrovoľníkov.

 

 

Združenie Špeciálnych olympiád Slovensko

Vzniklo v roku 1993 s cieľom poskytovať celoročný cyklus súťaží a tréningov v športových disciplínach ako atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, pozemný hokej, boccia, krasokorčuľovanie, snežnice a iné.  Špeciálne olympiády Slovensko sú členom Special Olympics International a Slovenského olympijského výboru.

 

Logo Special Olympics tvorí päť postáv v kruhu, ktorý reprezentuje svet. Postavy sú symbolom športovca, rodiča, trénera, podporovateľa a dobrovoľníka, lebo len vďaka spolupráci všetkých uvedených dokážu Špeciálne olympiády napĺňať svoj cieľ.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies