REPORTÁŽ: Sulík zloží v utorok demisiu do rúk prezidentky. SaS je naďalej ochotná rokovať o rekonštrukcii vlády

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 15:19 • 2 min
REPORTÁŽ: Sulík zloží v utorok demisiu do rúk prezidentky. SaS je naďalej ochotná rokovať o rekonštrukcii vlády

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podáva demisiu v utorok doobeda. Hlavu štátu Zuzanu Čaputovú už požiadal o osobné stretnutie.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 22. marca 15:38

Svoju demisiu už doručil prezidentke Zuzane Čaputovej, pričom osobne sa stretnú už v priebehu utorka. „Robím to preto, lebo situáciu vo vláde treba urýchlene riešiť, keďže je vláda nefunkčná možno už tri týždne. Verím, že tento krok prispeje k sfunkčneniu vládnej koalície, aby došlo k rekonštrukcii vlády,“ povedal predseda strany SaS Richard Sulík s tým, že naplnil požiadavku premiéra Igora Matoviča o jeho odstúpení z funkcie ministra hospodárstva.

 

„Za SaS sme týmto splnili jeho personálne požiadavky, ktoré sa týkajú vlády a môže dôjsť k rekonštrukcii vlády a Igor Matovič môže splniť to, čo sľúbil,“ povedal Sulík.

 

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič je ochotný odstúpiť, ak koaliční partneri dodržia dohodu

 

Rokovania budú pokračovať

Liberáli sú ochotní naďalej rokovaťhľadať riešenia na zotrvanie vládnej štvorkoalície. Minister hospodárstva opätovne zopakoval, že strana odmieta a nevidí dôvod, aby SaS prišla o jedno ministerstvo, tak ako v nedeľu navrhol predseda vlády. 

 

„Ak má Igor Matovič záujem o pevný a jednotný poslanecký klub, o sile 13 hlasov. Ak chce, aby bol tento klub súčasťou koalície pod vedením strany OĽaNO, avšak nie pod vedením Igora Matoviča, sme pripravení opäť urobiť dohodu, korektnú a najmä sa posunúť ďalej. Ak k takejto dohode nedôjde, demisiu podajú aj ostatní ministri z SaS,“ informoval podpredseda vlády.

 

Sulík tiež povedal, že je jedno, kto má koľko požiadaviek, rozhodujúca bude dohoda. "Pozícia Janky Bittó Cigánikovej v predsedníctve zdravotníckeho výboru sa priamo netýka vlády, ale NR SR. Sme však o tejto pozícii ochotní diskutovať, ak SaS získa predsedníctvo iného výboru," priblížil Sulík.

 

Prečítajte si tiež: OĽaNO tvrdí, že splnilo požiadavku na výmenu Mareka Krajčího. "Loptička" je na strane koaličných partnerov

 

Požiadavka na odchod premiéra ostáva

Dodal, že je namieste rokovať o personálnych výmenách na ministerstvách už s novým predsedom vlády. "Keď sme žiadali demisiu Igora Matoviča, odchod z postu predsedu vlády, tak on sa sám vyjadril, že ak nebude premiérom, odchádza z politiky. Tento názor možno zmenil. My hovoríme, že ak neodíde z vlády, tak si vieme predstaviť, že obsadí ministerstvo, ktoré patrí hnutiu OĽaNO," skonštatoval Sulík s tým, že ponuka zo strany SaS a Za ľudí bola jasná. Ak sa vzdá predseda SaS a vicepremiérka Veronika Remišová svojich funkcií vo vláde, tak to isté požadujú aj od Matoviča. 

 

"Ak sa však Igor Matovič iba presunie z postu predsedu vlády na nejakého iného člena, tak vieme v rámci dohody žiť aj s týmto, ale ja osobne chcem ostať členom vlády," vyjadril sa Sulík. Doplnil, že ak by sa naplnil tento scenár, rád by pokračoval vo svojej práci na rezorte hospodárstva. 

 

Ako povedal, splnil požiadavku Igora Matoviča, teraz je na ťahu on so svojou demisiou. "V momente, keď podá demisiu predseda vlády, končí sa funkčné obdobie všetkým ministrom. Táto moja dnešná demisia je tu len preto, aby Matovič videl, že sme pripravení držať dohody a že sme skutočne pripravení o rekonštrukciu vlády, ktorá zahŕňa aj predsedu vlády," priblížil líder liberálov. V závere uviedol, že je v kompetencii pani prezidentky, koho poverí dočasným vedením rezortu hospodárstva. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies