REPORTÁŽ: Strana HLAS-SD odovzdala viac ako 302-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 09:36 • 2 min
REPORTÁŽ: Strana HLAS-SD odovzdala viac ako 302-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách

BRATISLAVA – Strana Hlas–SD už vyzbierala dostatok podpisov, a dnes ich odovzdala petičnému výboru.

slovakia

left justify in out

Peter Pellegrini požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby vzhľadom na vysoký počet podpisov bola kontrola petičných hárkov vykonaná v čo najkratšom možnom termíne. Podľa predsedu strany sa petičnému výboru odovzdá viac ako 600-tisíc hlasov. Započítal pritom aj podpisy, ktoré zbierali iné politické strany. Dodal, že ak sa plánuje prezidentka obrátiť na Ústavný súd tak ako avizovala, mala by to urobiť čo najskôr.

 


Ak ÚS SR rozhodne, že referendum nebolo v súlade s ústavou, tak až potom strana Hlas-SD bude zvažovať aké budú jej ďalšie kroky. Pellegrini uviedol, že by zvážili aj prípadnú legislatívnu iniciatívu. „Z nášho pohľadu sme presvedčení, na základe tých ľudí, ústavných právnikov alebo ľudí, ktorí predtým na úrade pracovali, že tá otázka je v súlade s ústavou a občania majú právo na takéto referendum,“ konštatoval.

Strana plánuje referendum podporovať vysvetľujúcou kampaňou, aby tento nástroj priblížila ľuďom. Pellegrini odmieta myšlienku zneužitia referenda na predvolebnú politickú kampaň.

Referendum na Slovensku vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov alebo na základe uznesenia Národnej rady SR (NR SR) do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia.
 

Podpisy začala strana zbierať 5. februára a ide o počet, ktorý zozbieral výlučne Hlas-SD. Odovzdali 302-tisíc podpisov. Podľa Pellegriniho toto nie je referendum politických strán, ale občanov. Referendum na Slovensku vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov ,alebo na základe uznesenia Národnej rady SR (NR SR) do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies