REPORTÁŽ: SMK vyzvalo Martina Klusa, aby sa ospravedlnil slovenským Maďarom

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 14:10 • 2 min
REPORTÁŽ: SMK vyzvalo Martina Klusa, aby sa ospravedlnil slovenským Maďarom

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa (SaS), aby sa ospravedlnil Maďarom žijúcim na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu SMK Krisztiána Forróa mal Klus totiž povedať, že „Maďari žijúci na Slovensku sú bezpečnostným rizikom“.

 

Klus mal uraziť Maďarov

Predstavitelia vlády aj parlamentu by sa mali podľa Forróa na nich pozerať ako na súčasť krajiny. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii.

 

K výzve sa pridal aj poslanec Národnej rady SR (NR SR) György Gyimesi (OĽaNO), ktorý sa tajne stretol s maďarským ministrom zhraničia v priebehu minulého týždňa bez toho, aby o tom informoval šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka. Gyimesi zdôraznili, že Klusove slová sú pre nich „neprijateľné a pohoršujúce“.

 


„Nás, Maďarov žijúcich na Slovensku, pán štátny tajomník Klus nazval bezpečnostným rizikom pre túto krajinu len preto, lebo existuje významná skupina ľudí, ktorí si chcú vziať štátne občianstvo Maďarska. Chcú zároveň ostať žiť na Slovensku a zároveň neprísť o to slovenské. Títo ľudia sú pre neho vraj bezpečnostným rizikom,“ doplnil Gyimesi.

 

Zákon o štátnom občianstve

Forró poukázal na to, že maďarská vláda Slovensku ako dar poskytla 27 ventilačných prístrojov. Podpredseda Trnavského samosprávneho kraja József Berényi požiadal vládu Maďarska o ďalších šesť prístrojov pre nemocnicu v Dunajskej Strede.

Gyimesi zároveň vysvetľoval svoje stretnutie s ministrom zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóm.

 

V Komárne mali podľa neho spolu hovoriť o slovenskom zákone o štátnom občianstve. Gyimesi dnes povedal, že sa spolu rozprávali asi o desiatich tém.

 

Okrem iného sa mu osobne poďakoval za ventilačné prístroje, ktoré Maďarsko poskytlo Slovensku. Tiež poďakoval za jeho vklad pri dovoze ruskej vakcíny Sputnik V.

„Urobil som len to, čo sa v jednej slušnej spoločnosti a krajine robí a má robiť. Toto spôsobilo takú diplomatickú roztržku, ktorá má do dnešného dňa vplyv nielen na fungovanie koalície, ale aj na medziľudské vzťahy v rámci nej,“ podotkol.

 

img

 

„Nie je to spôsobené ničím iným, len tým, že si niekto potreboval do nás kopnúť. Niekto potreboval prekryť svoje zlyhania, niekto potreboval zakryť to, že urobil chybu, keď kritizoval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) v súvislosti s dovozom Sputnika. Na to použil nás, Maďarov, a vytiahol maďarskú kartu,“ dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies