REPORTÁŽ: Skutočné celebrity sú hrdinovia v sociálnych službách, ocenila ich Národná cena Dobré srdce!

NETKY.SK • 4 Október 2021, 13:57 • 2 min
REPORTÁŽ: Skutočné celebrity sú hrdinovia v sociálnych službách, ocenila ich Národná cena Dobré srdce!

Emócie, potlesk aj slzy. Taký bol galavečer Národnej ceny starostlivosti Dobré srdce. Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb odovzdala ceny víťazom druhého ročníka, o ktorých rozhodla deväťčlenná odborná porota. Víťazom zaspievali legendárny Pavol Hammel, spevák Robo Opatovský, speváčky Emma Drobná a Karin Ann či skupiny Korben Dallas a For You. Netky boli pri tom, pozrite si reportáž s exkluzívnymi rozhovormi!

slovakia

left justify in out

 

Autorka projektu, predsedníčka APSS v SR a  predsedníčka poroty Dobrého srdca Anna Ghannamová osobne poďakovala všetkým finalistom, ktorí sa na záver galaprogramu zišli na pódiu. Okrem odovzdania ceny víťazom deviatich kategórií si takmer 400 hostí uctilo pamiatku piatich zamestnancov sociálnych služieb, ktorí pri výkone svojho povolania ochoreli na Covid-19 a aj mu podľahli – zosnulej pani upratovačke z bratislavského ZSS Kataríne Škirkanicovej, opatrovateľke Lenke Štefankovej, riaditeľke Ingrid Tomášovej z Trebišova, ekonómke a predsedníčke revíznej komisie APSS v SR Márii Trenčíkovej a vedúcej sestre a podpredsedníčka SKS a PA Margite Kostúrikovej, ktorá získala aj ocenenie Dobré srdce in memoriam za celoživotnú osvetu a zápas o prítomnosť sestier v sociálnych službách. V druhom ročníku národnej ceny starostlivosti o víťazoch v deviatich kategóriách rozhodovala porota na čele s predsedníčkou Annou Ghannamovou.

 

img

 

„Ukázali sme, že napriek nedostatkom v legislatíve a rozpočte – človek s dobrým srdcom v slovenských sociálnych službách stále je. Príbehy vás, hrdinovia, sú toho dôkazom. Ste pilierom pracovitosti, zodpovednosti a skutočných hodnôt v tejto rozorvanej dobe. S takýmito ľuďmi zvládneme všetko,“ konštatovala Anna Ghannamová.

 

img

 

Súvisiaci článok: Národná cena starostlivosti DOBRÉ SRDCE vyhlási víťazov na gala 21. septembra v bratislavskej Starej Tržnici!

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odovzdal finálne ocenenie v kategórii sestra Zdenke Majchrovej, zo zariadenia Iskierka nádeje v Trenčíne.  V kategórii opatrovateľ mala porota asi najťažšie rozhodovanie. Z troch silných príbehov získal najviac hlasov porotcov netradične muž – bývalý baník Pavol Kalina zo zariadenia PE - ES, n. o. z Nitrianskych Sučian. Horúco bolo aj pri výbere víťaza v kategórii Manažér v sociálnych službách a opäť prekvapivo mužské víťazstvo. Dobré srdce v tejto kategórii vyhlásila porotkyňa Soňa Gaborčáková, štátna tajomníčka MPSVR SR. Získal ho Pavol Vilček, Riaditeľ Spišskej katolíckej charity, ktorý je tiež prešovský koordinátor APSS v SR. Ocenenie mu odovzdal Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Večerom sprevádzal moderátor Juraj Bača.

 

img

 

„Ja sa z toho veľmi teším, pretože mám k tejto téme veľmi blízko. Ešte predtým, keď som nebol herec a keď som ani nesníval, že budem herec, tak som práve v tejto oblasti tretieho sektora pracoval. Robil som s domovmi sociálnych služieb, kde boli zdravotne a mentálne postihnutí ľudia. Som veľmi rád, že sa konečne niekto dotkol aj tejto oblasti a že pracovníkom dáva trochu pozornosti. Zaslúžili by si jej omnoho viac,“ tešil sa Juraj Bača.

 

Štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková viedla kategóriu odborný pracovník v sociálnych službách a za víťaza oznámila fyzioterapeutičku Katarínu Čečotovú zo strediska sociálnych služieb Matilda Huta. Z neuveriteľne krásnych príbehov troch finalistov v kategórii dobrovoľník, dala porota najviac hlasov Marte Kupcovej, dobrovoľníčke v OZ Vagus, ktorá ľuďom bez domova varí chutné obedy už vyše 9 rokov. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Zuzana Stavrovská tento rok viedla kategóriu fundraiser a Dobré srdce odovzdala Soni Vancákovej z Košického OZ Maják nádeje. Neľahká bola aj voľba vybrať „najlepšieho poskytovateľa ZSS“. Víťazstvo vo veľmi tesnom hlasovaní získal moderný sociálny dom v Bardejove – Antic, ktorý pod vedením Jaroslava Živčáka je vlastne aj prvý ZSS, ktoré získalo Garanciu kvality z APSS v SR. Z radov novinárov za Dobré srdce vybrala porota Barbaru Štefanovičovú z TA3. Po výnimočnom pandemickom roku bola výnimočnou aj kategória Výnimočný počin v sociálnych službách a to preto, bo víťazky boli dve: Mária Čunderlíková, zakladateľka centra Memory, vďaka ktorej vie Slovensko čo je Alzheimer a Ildikó Madarászová, zakladateľka združenia na pomoc rodinám so zdravotným postihnutými deťmi a mladistvými – Nezábudka.

 

„Moja pieseň Je nad slnko jasné je o nádeji. Je o tom, aby sme neupadali, že vždy tu je niekto, o koho sa môžeme oprieť. Pracovníci v sociálnych službách sú anjeli. Sú to ľudia, ktorí to majú v sebe, ktorí chcú pomáhať iným. Veľmi si ich vážim, pretože je ich málo. Som šťastný, že sú oceňovaní. To sú tie skutočné celebrity, ktoré by mali byť na titulkách,“ vyznal sa spevák Robo Opatovský.

 

img

 

Autorom ceny, sklenenej plastiky, ktorú získali víťazi, je študent III. ročníka katedry úžitkového umenia VŠVÚ Dominik Pirháč. Záznam z galavečera si môžete pozrieť 14. októbra 2021 o 20:35 na Dvojke RTVS.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies