REPORTÁŽ: Školy na Slovensku boli zatvorené príliš dlho! Deti mali emočné problémy

NETKY.SK • 12 August 2021, 18:42 • 2 min
REPORTÁŽ: Školy na Slovensku boli zatvorené príliš dlho! Deti mali emočné problémy

BRATISLAVA - Fungovanie škôl je potrebné udržať čo najviac v prezenčnej forme aj s ohľadom na zachovanie duševného zdravia. Na tlačovom brífingu s témou Za otvorené školy to uviedla štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

slovakia

left justify in out

 

Spolu s viacerými organizáciami pôsobiacimi v oblasti duševného zdravia a inkluzívneho vzdelávania vyzvali k očkovaniu.

Jana Lednická zo Združenia zamestnancov Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) poznamenala, že druhá vlna spôsobila preskupenie dôvodov príchodu detí do ich zariadení. Ako vysvetlila, kým v minulosti išlo vo všeobecnosti o výchovno-vzdelávacie ťažkosti, tak od začiatku tohto školského roka evidovali emocionálne ťažkosti.

 

Zaznamenali tiež príchody detí s úzkosťami, depresiami, príznakmi depresie, detí so sebapoškodzovacími prejavmi a samovraždenými myšlienkami. "Online svet má veľmi blízko k závislostiam. Máme mnoho klientov,  rodičia ktorých nás začali oslovovať práve s ťažkosťami, lebo sa potrebovali poradiť, že ich dieťa je na počítači osem, desať hodín denne," povedala.

 

img


Ondrej Gallo z Nadácie pre deti Slovenska poukázal, že Slovensko bolo jednou z krajín, v ktorej boli školy najdlhšie zatvorené. To, že boli školy zatvorené tak dlho, považuje za obrovské zlyhanie. Vyzdvihol však tlak organizácií z oblasti školstva aj aktivity ministerstva školstva, aby sa táto situácia neopakovala.

"Žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sú v mnohých regiónoch odstrihnutí od  bežnej reality a tam je to dištančné vzdelávanie náročné," vysvetlila Zuzana Tomšíková zo Združenia odborných učilíšť Slovenska.

 

Podotkla, že aj keď spolu so špeciálnymi školami mohli s určitým obmedzením fungovať v prezenčnom režime, vyskúšali si aj dištančné vyučovanie. Podľa nej by malo byť primárnym cieľom všetkých vytvoriť bezpečné školské prostredie v záujme zachovania duševného zdravia detí a prezenčného vyučovania.

 

img

 

Podpora prezenčnej formy vzdelávania 
Za potrebu zaistiť psychickú pohodu všetkých aktérov v školách sa postavili aj predstavitelia Nadácie pre deti Slovenska, Asociácie súkromných poradenských zariadení, Asociácie školských psychológov, internetovej poradne IPčko, Projektu Rodič ľavou zadnou, Spoločnosti Downovho syndrómu na Slovensku, Združenia odborných učilíšť Slovenska, špeciálnych škôl, a špeciálnych výchovných zariadení Slovenska, Slovenského národného strediska pre ľudské práva, Asociácie špeciálnych pedagógov škôl a poradní a Združenia zamestnancov CPPPaP.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies