REPORTÁŽ: SaS je konzistentná v rozhodnutiach. Ak Matovič do stredy neodstúpi, liberáli odídu z vlády

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 18:51 • 2 min
REPORTÁŽ: SaS je konzistentná v rozhodnutiach. Ak Matovič do stredy neodstúpi, liberáli odídu z vlády

BRATISLAVA – Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík potvrdil rozhodnutie strany SaS, že ak premiér Igor Matovič nepodá demisiu, liberáli opustia vládu.

slovakia

left justify in out

Predseda strany SaS Richard Sulík aj napriek tomu, že dal predsedovi vlády čas na rozmyslenie do budúcej stredy, už včera po rokovaní vlády ohlásil svoj odchod z funkcie. Budú ho nasledovať aj jeho ďalší dvaja ministri Ivan Korčok a Branislav Gröhling.

 

Do stredy má Matovič čas podať demisiu

Svoj predčasný krok podať demisiu vysvetlil tým, že v prípade, ak sa Matovič nevzdá svojej funkcie, nechce naťahovať zbytočne čas.

 

„Do budúcej stredy čakáme, ako sa Igor Matovič rozhodne. V utorok požiadam pani prezidentku o termín, kedy pôjdem podať demisiu. Ak sa však premiér rozhodne opustiť post predsedu vlády, tak nebudeme odchádzať z koalície,“ uviedol Sulík.

 

Aktuálne sa polemizuje aj nad tým, či strana Za ľudí skutočne opustí koalíciu, aj ak sa nenaplní ich požiadavka o demisii premiéra.

 

„Ak si v strane Za ľudí povedia, že je to takto v poriadku, bude to nová politická realita,“ skonštatoval s tým, že ak sa však takýto scenár naplní, bude to podľa neho nekorektné. „V politike to tak chodí, treba byť pripravený na všetko,“ reagoval na možné zotrvanie strany Veroniky Remišovej vo vláde.

 

 

Súvisiaci článok: Richard Sulík: Som pripravený oželieť moje ministerské miesto, cítím sa byť týmto záväzkom viazaný

 

Nákup Sputnika V vyvolal koaličnú krízu

Doplnil, že to bola práve strana Za ľudí, ktorá vetovala nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik V, ktorý Matovič aj tak zrealizoval.

 

O dodávke 200 tisíc kusov ruskej očkovacej látky dokonca zatajil aj pred svojimi koaličnými partnermi, čo vyvrcholilo v koaličnú krízu.

 

Sulík pripomenul, že to bola práve predsedníčka strany Veronika Remišová, ktorá zvolala predsedníctvo Za ľudí, aby sa s kolegami dohodla na ďalšom postupe, keďže pre utajovaný nákup im z klubu odišiel Tomáš Valášek.

 

img

 

„Keďže išli diskutovať o možnom odchode z vlády, my sme sa k nim pridali na pomoc,“ doplnil Sulík s tým, že ak by sa rozhodli zotrvať vo vláde aj napriek tomu, že premiér neodstúpi z funkcie, vyzeralo by to veľmi zvláštne.

 

„My sme sa jasne vyjadrili. Máme na to svoje dôvody, svoje argumenty a hovoríme, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu, pretože nemá na to manažérske, osobnostné a komunikačné schopnosti,“ povedal minister hospodárstva.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Sulík bol na vláde poslednýkrát, ministri za SaS podajú demisiu. Nič nenasvedčuje odchod premiéra z funkcie

 

V stredu budeme múdrejší

Sulík dodal, že s Matovičom sa za posledný týždeň opakovane stretol a diskutoval na danú tému, kde mu zdôraznil potrebu zásadnej rekonštrukcie vlády. Na otázku, či ohlásená demisia znamená aj vypovedanie koaličnej zmluvy odpovedal, že: „všetko sa stane do stredy“.

 

Líder SaS sa tiež vyjadril k prijatému zákazu cestovania na dovolenku do zahraničia. Povedal, že sa snažil na vláde presadiť, aby sa zákaz týkal iba exotických krajín.

 

img

 

Tento návrh mu však neodsúhlasili koaliční partneri. Zdôraznil, že poslanci za stranu SaS budú mať pri hlasovaní o predĺžení núdzového stavu, ktorého súčasťou je aj spomínaný zákaz cestovať za hranice, voľnú ruku.

 

Sulík na záver uviedol, že predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš reagoval na jeho požiadavku stretnúť sa s členmi Obyčajných ľudí a diskutovať s nimi o budúcnosti koalície.

 

Prečítajte si tiež: Vláda pritvrdila! Počas núdzového stavu nebude možné vycestovať na dovolenku do zahraničia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies