REPORTÁŽ: Remišová vyhlásila prvú výzvu eurofondov na boj s COVID-19

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 16:9 • 2 min
REPORTÁŽ: Remišová vyhlásila prvú výzvu eurofondov na boj s COVID-19

BRATISLAVA - Prvá eurofondová výzva na boj s novým koronavírusom je vyhlásená. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na dnešnom tlačovom brífingu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Kto bude môcť čerpať? 

Z prvej výzvy budú môcť čerpať prostriedky zdravotníci, hasičský a záchranný zbor. Je vo výške 13 miliónov eur a bude otvorená do 30. apríla. "Najväčším problémom sú ochranné pomôcky a testovanie. Táto eurofondová výzva bude zameraná práve na to, aby sme peniaze mohli čerpať na to, čo potrebujú hasiči, záchranári a následne aj zdravotníci na vývoj projektov, pre následné testovanie," priblížila vicepremiérka.

 

Výzvy dvoch rezortov 

"Ja som sa za dva týždne, čo som v úrade, stretla postupne so siedmimi rezortnými ministrami," doplnila Remišová s tým, že prvú výzvu vyhlásili na základe rokovaní s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom vnútra.

 

img

 

Rokovania s ministrami pokračujú 

Považuje ju za prvý krok snahy presmerovania financií z eurofondov tam, kde sú najviac potrebné. Ako dodala, rokovania s ostatnými ministrami ďalej pokračujú. "Dnes som sa stretla s ministrom dopravy a hľadáme prostriedky na to, ako tie eurofondy, ktoré ešte nie sú zazmluvnené, môžeme presmerovať tam, kde ich ľudia najviac potrebujú," dodala.

 

Denný kontakt s Bruselom 

Remišová ďalej uviedla, že s Európskou komisiou je v dennom kontakte a prvú výzvu na boj s COVID-19 vyhlásili v rekordnom čase, za dva týždne. "Postupne pracujeme aj na ďalších, zložitejších krokoch, ktorými bude presúvanie prostriedkov medzi jednotlivými operačnými programami," avizovala vicepremiérka s tým, že sa snaží urgovať svojich rezortných kolegov, aby svoje analýzy doručili veľmi rýchlo.

 

img

 

Vývoj testov cez eurofondy? 

"Snažíme sa eurofondy presmerovať aj na výskumné projekty," konštatovala Remišová. Rokovania o tom viedla aj s ministerstvom školstva. "V strategickom výskume je jedna z výziev určená pre zdravotníctvo. V rámci tejto výzvy, ktorú by sme chceli takisto otvoriť v najbližšom čase a na podstatne vyššiu sumu, by sa mohli prihlasovať aj slovenskí vedci a výskumníci, tak, aby sa mohli vyvíjať aj výskumné projekty napríklad na testovanie alebo na rôzne vedecké projekty, ktoré môžu pomôcť v boji s novým koronavírusom," odpovedala vicepremiérka na otázku, či budú eurofondy využité aj v oblasti vývoja testov.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona