REPORTÁŽ: PS nesúhlasí s "transparentnou" štátnou správou, ktorú navrhuje vláda

NETKY.SK • 16 Júl 2020, 20:07 • 2 min
REPORTÁŽ: PS nesúhlasí s "transparentnou" štátnou správou, ktorú navrhuje vláda

BRATISLAVA - Netransparentný výber predsedov okresných úradov a riadiacich pozícií vo viacerých štátnych podnikoch je dôkazom, že predseda vlády, jeho strana a vláda nielen porušujú svoje sľuby, ale aj toho, že predchádzajúcimi vládami vytvorená kultúra "našich ľudí" pokračuje, tvrdí Progresívne Slovensko.

slovakia

left justify in out

 

Vyjadrenie pred voľbami

Vyzývajú vládu Igora Matoviča, aby dodržala svoje sľuby a spravila Slovensko transparentnejším. Podľa PS sa predseda vlády pred voľbami vyjadroval, že "sa niektoré inštitúcie stali brlohmi rodinkárstva, korupcie a neschopnosti, ktoré neslúžia ľuďom". 

 

Názor predsedkyne Biháriovej 

"Igor Matovič a OĽaNO sa zaprisahali, že odpolitizujú verejnú správu, zabezpečia zverejňovanie zápisníc z výberových konaní i životopisy kandidátov na verejné funkcie, ich hodnotenie výberovou komisiou a poradie kandidátov napríklad na predsedov štátnych úradov alebo prednostov okresných úradov, a mnoho iného," pripomína predsedníčka PS Irena Bihariová. Nič z toho sa podľa nej nedeje a Matovič pokračuje v tradícii netransparentnosti, ktorú predtým ostro kritizoval.

 

img

 

Tieto sľuby len na papieri

"Vláda SR vo svojom programovom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí profesionálnu a transparentnú štátnu správu, a to aj prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupov. Vláda sa zaviazala vyberať do riadiacich pozícií v štátnych podnikoch odborníkov namiesto 'našich ľudí' aj preto, že nekvalifikované rozhodnutia zástupcov štátu v týchto podnikoch spôsobujú štátu obrovské finančné škody. Všetky tieto sľuby však ostali len na papieri," doplnil právnik a člen predsedníctva PS Branislav Vančo.

 

Posun vpred podľa PS 

"Vyzývame Vládu SR, aby do roka a do dňa vykonala naozaj otvorené a transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou i ministerstvami. Iba tak posunieme Slovensko skutočne dopredu," povedal podpredseda PS a europoslanec Martin Hojsík.

 

img

 

Progresívne Slovensko bude podľa neho dôsledne sledovať kroky vlády a na všetky prešľapy upozorňovať. Parlamentná opozícia podľa neho v tomto nemá žiadnu kredibilitu a myslí si, že vláda potrebuje cítiť tlak reálnej opozície aj verejnosti.

 

"Aj preto spúšťame odpočítavanie spojené s podpisovou výzvou vláde, kde občania Slovenska budú môcť jasne vyjadriť svoj názor. Vláda má rok na to, aby ukázala, že to s transparentnosťou myslí skutočne vážne," hovorí. 

 

Na stránke dorokaadodna.sk môžu občania SR vyzvať vládu, aby vykonala transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou a ministerstvami.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies