REPORTÁŽ: Prezidentka prijala demisiu Mičovského, za nového ministra pôdohospodárstva vymenovala Vlčana

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 14:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Prezidentka prijala demisiu Mičovského, za nového ministra pôdohospodárstva vymenovala Vlčana

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Prezidentskom paláci prijala demisiu Jána Mičovského na funkciu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Za nového šéfa rezortu zároveň po pondelkovej dohode s premiérom Eduardom Hegerom vymenovala Samuela Vlčana.

slovakia

left justify in out

Prezidentka sa odchádzajúcemu ministrovi poďakovala za jeho doterajšiu službu. „Dôverujem tomu, že ste ako minister konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že vaše rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami,“ povedala.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Novým ministrom pôdohospodárstva bude Samuel Vlčan. Prezidentka ho do funkcie vymenuje zajtra

 

 

Pripomenula, že Mičovský podaním demisie prebral politickú zodpovednosť za riaditeľku Slovenského pozemkového fondu, ktorú sám navrhol a ktorá je obvinená z korupcie. „Tento váš krok, pán Mičovský, vnímam ako súladný s očakávaniami, ktoré vaše profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú,“ dodala Čaputová. Rezort pôdohospodárstva sa podľa prezidentky radí medzi najťažšie, keďže si vyžaduje zladenie viacerých vplyvných skupín.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Minister Mičovský stiahol svoju demisiu

Čaputová vymenovala za nového ministra Samuela Vlčana. Zaželala mu úspechy na novom pôsobisku. Pripomenula mu, že ho v ministerskom kresle čakajú mnohé výzvy, medzi ktoré patrí personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami, či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím Európskej únie na roky 2021 – 2027. Rozhodujúcou bude tiež reforma štátnych lesov.

„Potrebujete sfinalizovať spravodlivé nastavenie poľnohospodárskych platieb a dotácií, vyriešiť v relatívne krátkom čase situáciu ohľadom možného odňatia akreditácie Poľnohospodárskej platobnej agentúre, či posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska,“ povedala Prezidentka. Bez funkčnej platobnej agentúry je podľa nej ohrozená budúcnosť farmárov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zuzana Čaputová odovzdá 27. júna štátne vyznamenania


Vlčan krátko pôsobil ako štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva, neskôr bol poradcom bývalého premiéra Igora Matoviča.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies