REPORTÁŽ: Prezidentka Čaputová menovala nového riaditeľa SIS

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 13:09 • 2 min
REPORTÁŽ: Prezidentka Čaputová menovala nového riaditeľa SIS

BRATISLAVA - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho počas dnešného dňa do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý stál na čele tajnej služby od júla 2016.

slovakia

left justify in out

 

Očakávania od nového riaditeľa

Hlava štátu označila SIS za dôležitý orgán. Musí podľa nej konať autonómne a striktne v duchu zákonných oprávnení, aby dokázala plniť svoje poslanie, nie aby bola štátom v štáte. Upozornila na politický či stranícky vplyv. "Od vás, pán riaditeľ, budem očakávať predovšetkým osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby, a to vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá," povedala.

 

Informovanosť verejnosti

Právomoci Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS sú podľa nej len formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba striktne dodržuje zákon. Pripomenula, že SIS má tiež poskytovať informácie o možnej protiprávnej a protiústavnej činnosti kompetentným orgánom, nie o nich informovať len v záverečných správach a primerane by mala informovať aj verejnosť.

 

img

 

Priority nového riaditeľa SIS

Pčolinský zdôraznil, že nie je blízky človek premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ani stranícky nominant. Odmieta rodinkárstvo s politikmi, hoci jeho brat je poslanec Peter Pčolinský a jeho manželka zas poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina). Ocenil, že ho doteraz žiadny politik nežiadal o dosadzovanie vlastných ľudí do tajnej služby. Za aktuálnu prioritu SIS považuje boj s pandémiou nového koronavírusu. Sledovať bude SIS prípadné bezpečnostné riziká, dezinformácie či ohrozenie zdravotníctva kybernetickými útokmi.

 

Dlhodobé ciele 

Z dlhodobého hľadiska sa chce zamerať na boj proti korupcii na najvyšších miestach v politike, extrémizmu a organizovanému zločinu. Dôraz kladie aj na kontrolu výkonu vnútornej bezpečnosti SIS, personálne zmeny zatiaľ neplánuje. Za dôležitý považuje aj dôsledný výkon bezpečnostných previerok, a to aj v oblasti justície. Čo presne sa od SIS v tomto očakáva, bude podľa neho jasné z programového vyhlásenia vlády.

 

img

 

Využitie virtuálneho priestoru

SIS bude podľa jeho slov do budúcna pristupovať k informovanosti verejnosti v zmysle zákona. Na zverejňovanie informácií chce využiť napríklad virtuálny priestor, sociálne siete aj cestu oficiálnych vyjadrení. Slovenská republika mala doteraz osem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Po ňom nasledovali Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a posledný Anton Šafárik.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona