REPORTÁŽ: Premiéru filmu Šarlatán si prišla pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová!

NETKY.SK • 20 August 2020, 20:51 • 2 min
REPORTÁŽ: Premiéru filmu Šarlatán si prišla pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová!

Známe tváre sa zišli na veľkolepej premiére filmu Šarlatán v bratislavskom centre Eurovea. Slávnostné uedenie filmu od uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland malo byť už pred pár mesiacmi, pre pandémiu sa však muselo presunúť.

slovakia

left justify in out

 

Strhujúcu životopisnú drámu inšpirovanú skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami si nenechala ujsť prezidentka Zuzana Čaputová s dcérou.

 

Dvě úžasné ženy. Paní režisérka Agnieszka Holland a paní prezidentka Zuzana Čaputová, která nás poctila svou návštevou na slovenské slavnostní premiéře filmu #Šarlatán. ❤️❤️

Uverejnil používateľ Šarlatán Štvrtok 20. augusta 2020

 

Vo filme Šarlatán hviezdi okrem českých hercov Ivana a Josefa Trojanovcov aj Slovák Juraj Loj, ktorého na premiére sprevádzala partnerka Zuzana Kanócz. Pozvanie prijali herec René Štúr, herečky Lucia Šipošová, Milena Minichová, Jana Oľhová, Lucia Hurajová, Silvia Šuvadová, producentka Wanda Adamik Hrycová, spevák skupiny HEX Peter Šarkan Novák či moderátor Martin Nikodým. 

 

img

Agnieszka Holland

 

Keď sa povie meno poľskej režisérky Agnieszky Holland, je to záruka, že pôjde o výnimočné spracovanie príbehu. Dôkazom jej talentu sú aj tri nominácie na Oscara a mnohé ocenenia z filmových festivalov. Práve na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale uviedla svoj najnovší film Šarlatán.

 

Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc státisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života. Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. 

 

img

Josef Trojan 

 

„Ide o príbeh lásky a nenávisti, viery a zrady a odvekého boja dobra so zlom. Mikolášek liečil vyše päť miliónov pacientov, ľudia u neho denne stáli fronty. Zároveň sa ale nemohol zmieriť s tým, kým je. Okrem jeho boja so silným egom je zaujímavé aj emotívne jadro príbehu, tiež veľmi vášnivé a bolestné…“ konštatuje režisérka Agnieszka Holland.

 

V hlavnej úlohe Jana Mikoláška sa predstavil skvelý herec Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu stvárnil jeho 19-ročný talentovaný syn Josef Trojan.  

 

„Bolo to najnáročnejšie, čo som kedy točil. A zároveň to bola asi najzložitejšia postava, akú som kedy vo filme hral. Zvláštna a veľmi rozporuplná. Mikolášek je schopný počas jednej scény sympatie získať a hneď ch zase stratiť, a to sa odohrá napríklad aj trikrát. Čo môže byť pre diváka veľmi zaujímavé,“ priznal držiteľ šiestich Českých levov Ivan Trojan. 

 

Vo filme znie aj slovenčina z úst herca Juraja Loja, ktorý dostal úlohu zahrať Mikoláškovho asistenta a životného partnera Františka.

 

Mikoláškovho otca stvárnil Martin Myšička, bylinkárku Muhlbacherovú hrala Jaroslava Pokorná a rolu vyšetrovateľa dostal Miroslav Hanuš. Scenár filmu napísal Marek Epstein, dvojnásobný držiteľ Českého leva a podľa ústredného herca Ivana Trojana ide o jeden z jeho najlepších textov. 

 

Viac sa o filme Šarlatán dozviete v reportáži a v exkluzívnych rozhovoroch s režisérkou Agnieszkou Holland a s hercami Josefom Trojanom a Jurajom Lojom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona