REPORTÁŽ: Predsedníčka zdravotníckeho výboru potvrdila, že Slovensko nevyužilo možnosť nákupu vakcíny Pfizer

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 16:09 • 2 min
REPORTÁŽ: Predsedníčka zdravotníckeho výboru potvrdila, že Slovensko nevyužilo možnosť nákupu vakcíny Pfizer

BRATISLAVA - Slovensko rátalo s malým rezervným množstvom vakcín, čo je dôvodom prečo, sme si ako krajina neuplatnili obciu na 3 milióny kusov vakcíny od konzorcia Pfizer. Myslí si to predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedla po jeho štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí, považuje to za chybu. Štát plánoval zaočkovať 3,3 milióna obyvateľov, pri dvojdávkových vakcínach bolo teda potrebných 6,6 milióna vakcín.

 

Existovali obavy, že sa vakcíny nevyužijú

V čase, keď sme nevyužili možnosť opcie na nákup troch miliónov vakcín od Pfizeru, sme mali spolu zakontrahovaných takmer 10 miliónov vakcín.

 

Práve to bol dôvod, prečo rezort zdravotníctva nechcelo objednávať ďalšie. Dodala, že existovali tiež obavy, že by sme tieto vakcíny nevyužili do šiestich mesiacov, kedy im končí expirácia a vznikli by značné ekonomické škody. 

 

"Zmluvy totiž nie sú variabilné a všetko, čo si objednáme, musíme rovno aj zaplatiť,“ dodala Cigániková.

 

Cigániková zdôraznila, že keď Európska únia objednávala vakcíny, rezervovala 4 až 5 násobok celkového počtu obyvateľov, kým Slovensko nerátalo ani s dvojnásobkom.

 

 

Rezort nepočítal s oneskorenými dodávkami

Štát podľa nej mohol rátať s tým, že s výrobou a distribúciou vakcín môže nastať problém, rovnako, ako s tým počítala aj Európska únia.

Na druhej strane však šéfka zdravotníckeho výboru podľa jej slov rozumie, že v tom čase bol za tým úprimný záujem a presvedčenie ministerstva zdravotníctva, že zakontrahovaných 10 miliónov vakcín bude stačiť.

 

„V tom čase ešte ministerstvo zdravotníctva nemalo informácie o tom, že by zakontrahované vakcíny mohli meškať,“ uviedla.

 

Ako v stredu informovala šéfka Výboru NR SR pre zdravotníctvo, dodávky vakcín od Pfizeru by nemali prísť neskôr, aj keď ich Slovensko objednalo až v treťom bazári.

 

Rezort sľubuje dostatok vakcín

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková členov výboru v stredu taktiež ubezpečila, že sa Slovensko zapojilo do všetkých obstarávaní, ktoré robila Európska komisia.

 

Výsledkom toho bol základný kontrakt na 2,4 milióna vakcín. Neskôr sa uskutočnili tri bazáre. V prvom sme vakcíny neobjednali, v druhom sme využili 600-tisíc z možných 2,4 milióna kusov.

 

img

 

V treťom Slovensko objednalo 1,2 milióna vakcín a prisľúbených má ďalších 1,6 milióna. Štát tak má spolu potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech nad rámec pôvodného kontraktu na 2,4 milióna očkovacích dávok.

 

Výber očkovacej látky nebude možný

Ako ďalej informovala predsedníčka zdravotníckeho výboru, výber vakcín nastane iba v prípade, keď sa začne používať neregistrovaná ruská vakcína Sputnik V. 

 

img

 

Tá bude podobne ako ostatné riadne schválené vakcíny dobrovoľná, pričom ľudia ju môžu prijať alebo odmietnuť. Výber medzi ostatnými očkovacími látkami zatiaľ možný nebude. 

 

"Dosť dobre nerozumiem prečo si ľudia nemôžu vybrať. Viem si predstaviť čakačku na každú vakcínu zvlášť. Tu som však nenašla pochopenie ani u riaditeľa NCZI ani u ministerstva zdravotníctva," skonštatovala Bittó Ciganiková. 

 

Doplnila, že zároveň by sa mali zvýšiť kapacity na infolinkách pre ľudí, ktorí majú záujem o očkovanie, nemajú však prístup k internetu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies