REPORTÁŽ Predseda NRSR Andrej Danko sa na dnešnej tlačovke vyjadril aj k voľbe sudcov Ústavného súdu

NETKY.SK • 9 Január 2019, 15:57 • 2 min
REPORTÁŽ Predseda NRSR Andrej Danko sa na dnešnej tlačovke vyjadril aj k voľbe sudcov Ústavného súdu

BRATISLAVA - Po dnešnom verdikte Ústavného súdu SR, ďalej len ÚS SR, vo veci rokovacieho poriadku parlamentu očakáva predseda NR SR Andrej Danko ospravedlnenie opozície. Ako sám pripomenul, v roku 2016 zaznievali zo strany opozície k návrhu nového rokovacieho poriadku tvrdenia, že je namierený proti opozícii alebo že je nezmyselný a protiústavný. Navyše o možnej paralýze ústavného súdu zo strany koalície sú podľa predsedu NRSR len konšpiráciou.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o rokovacom poriadku NR SR, tzv. náhubkový zákon, nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodlo o tom plénum ÚS SR na svojom dnešnom verejnom zasadnutí, keď zamietlo podanie skupiny tridsiatich opozičných poslancov NR SR.

Tí napadli novelu na ústavnom súde ešte v decembri 2016 a plénum ÚS ju na neverejnom zasadaní prijalo na ďalšie konanie 22. marca 2017, pričom nevyhovelo ich návrhu, aby pozastavilo účinnosť napadnutých ustanovení. V podaní napadli šesť ustanovení rokovacieho poriadku, ktoré sú podľa nich v nesúlade s princípom ochrany práva na slobodu prejavu, slobodnej súťaže politických síl a nesúladné s princípom právneho štátu.

 

img

 

Andrej Danko pôvodne nechcel toto rozhodnutie rozhodnutie komentovať, pretože to sa podľa jeho slov "rešpektuje a nekomentuje".

 

"Národná rada má špičkový európsky rokovací poriadok, ktorý zlepšil úroveň parlamentných schôdzí".

 

Zdôraznil však, že rozhodnutie ho potešilo a poďakoval sudcom za objektívnu prácu. Dôkazom toho je aj to, že žiadne ľudské práva prijatím rokovacieho poriadku neboli porušené. 

 

"Bez dôkazov by sa nemalo kriminalizovať a škandalizovať. Žiadne politické dohody v tejto oblasti neexistovali, neexistujú ani existovať nebudú," dodal.

 

Podľa predsedu parlamentu budú vytvorené rovnaké podmienky pre každého kandidáta, ktorý sa na post ústavného sudcu prihlásil. Zároveň je podľa neho predpoklad, že poslanci zvolia všetkých 18 kandidátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies