REPORTÁŽ: Poslanci posunuli do druhého čítania novelu živnostenského zákona. Má odbúrať byrokraciu a skvalitniť podnikateľské prostredie

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 20:23 • 2 min
REPORTÁŽ: Poslanci posunuli do druhého čítania novelu živnostenského zákona. Má odbúrať byrokraciu a skvalitniť podnikateľské prostredie

BRATISLAVA – Poslanci NR SR dnes posunuli do druhého čítania novelu zákona o živnostenskom podnikaní. Cieľom je odbúrať zbytočnú byrokraciu a uľahčiť život menším podnikateľom a živnostníkom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš po dnešnom rokovaní parlamentu. „Zdravé podnikateľské prostredie je základom dobrej ekonomiky. Som veľmi rád, že naše hnutie opäť prispieva k skvalitneniu podnikateľského prostredia a k odbúravaniu absurdnej byrokracie prispieva novými a dobrými zákonmi,“ uviedol v úvode tlačovej besedy Šipoš.

 

Cieľom je odbúrať nezmyselnú byrokraciu

Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský predstavil novelu živnostenského zákona, ktorú hnutie predložilo do parlamentu a zákonodarca posunuli do druhého čítania.  Kremský predpokladá, že ak návrh zákona prejde NR SR, mohol by nadobudnúť účinnosť od 1. júla tohto roka.

 

Novela počíta napríklad s tým, že už nebude potrebné k určitým úkonom nevyhnutné vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komoryUbudnúť by mala aj administratívna záťaž pri ohlasovaní živnosti a zmierniť sa majú aj niektoré požiadavky živnostenského zákona

 

 

Predĺži sa lehota oznamovania

Predĺžiť sa má lehota na oznámenie zriadenia prevádzkarne, ale aj lehota na preukazovanie požadovanej praxe od jej ukončenia. Zmierniť sa majú aj požiadavky na predkladanie údajov pri ohlasovaní živnosti.

 

Upraviť sa má aj minimálna a maximálna dĺžka lehoty na pozastavenie živnosti. Minimálna lehota na pozastavenie živnosti sa skracuje zo šesť mesiacov na jeden mesiac. Vďaka tejto zmene sa inštitút stáva oveľa flexibilnejším a pravdepodobne bude v praxi častejšie využívaný.

 

Zákon o obecnom zriadení

Návrh zároveň upravuje aj zákon o obecnom zriadení. Po novom má byť zrejmé, že obec nemôže nad rámec zákona vyžadovať od podnikateľov oznamovanie konkrétneho času predaja v obchode, ani oznamovanie konkrétneho času prevádzky služieb. V jej kompetencii je iba stanoviť dobu predaja v obchode a čas prevádzky služieb.

 

Znížiť sa má tiež počet remeselných živností. Vzhľadom na nízky záujem o oprávnenie na podnikanie v odboroch Galvanizácia kovov a Smaltovanie sa tieto činnosti majú stať voľnými živnosťami.

 

img

 

Pri viazaných živnostiach Vývoj a výroba zbraní alebo streliva a Opravy, úpravy, ničenie, znehodnocovanie alebo výroba rezu zbraní sa má požadovaná prax skrátiť z desiatich rokov na šesť.

 

Pri viazanej živnosti Uskutočňovanie krajinno-architektonických sadovníckych diel navrhujú skrátiť požadovanú prax z dvoch na jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona