REPORTÁŽ Podpredsedníčka vlády predstavila dve zásadné zmeny v čerpaní eurofondov

NETKY.SK • 5 November 2020, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Podpredsedníčka vlády predstavila dve zásadné zmeny v čerpaní eurofondov

BRATISLAVA - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová pripravila novelu zákona, ktorá zjednodušuje čerpanie eurofondov a prináša protikorupčné opatrenia.

slovakia

left justify in out

„Ide o ďalší balík opatrení, ktoré zjednodušia využívanie eurofondov a znížia byrokraciu,“ uviedla Remišová. Novela zákona obsahuje úpravy v celom procese manažmentu eurofondov od vyhlasovania výziev, cez schvaľovací proces poskytnutia finančných príspevkov až po samotnú realizáciu a financovanie projektov.

 

 

Remišová predstavila zásadné opatrenia

Ako uviedla podpredsedníčka vlády, za najdôležitejšie považuje dve opatrenia. Tým prvým bude povinnosť zverejňovať aj poradcov, ktorí sa podielali na príprave eurofondových projekto, či už ide o právnické alebo fyzické osoby. Remišová sa domnieva, že toto opatrenie prispeje k zvýšeniu transparentnosti a zároveň zníži riziko konfliktu záujmov.

 

img

 

"V minulosti sa objavovali prípady, keď sa na eurofondoch priživovali rôzni “vybavovači”, ako o tom svedčí aj kauza Dobytkár z obdobia minulej vlády, ktorú sudca označil za megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Týmto opatrením chceme riziko takýchto prípadov znížiť,“ uviedla vicepremiérka.

 

Súvisiaci článok: Župy vyzvali vládu, aby ich zapojila do procesu príprav reformného plánu na obnovu Slovenska

 

Zvýši sa právna istota žiadateľov

„Druhým dôležitým bodom je väčšia právna istota a lepšie informácie pre žiadateľov. Orgán auditu Ministerstva financií SR bude musieť zverejňovať svoje správy. Tie doteraz verejné neboli a tá istá chyba sa tak opakovala u viacerých žiadateľov, pretože sa nemohli poučiť z chýb iných. Následne museli vracať peniaze a niektoré projekty sa kvôli chybám museli zastaviť a peniaze ostali nevyužité,“ uviedla vicepremiérka Remišová. 

 

img

 

„Najlepším spôsobom, ako predchádzať nálezom, je rozširovanie informácií o zisteniach auditov, aby sa im iní mohli vyhnúť. Je to jednoduché a transparentné riešenie, ktoré pomôže všetkým,“ povedala vicepremiérka.

 

Medzi ďalšie opatrenia patrí napríklad elektronizácia komunikácie pri vypracovaní a zasielaní správ o zistených nezrovnalostiach, zjednodušené vykazovanie výdavkov, zavedenie nových možností pre subjekty podieľajúce sa na implementácii vo vzťahu k možnosti podať odvolanie, zjednodušené nároky na publikovanie právnych úkonov týkajúcich sa množstva užívateľov príspevku.

 

Prečítajte si tiež: Strana Za ľudí má plán, ako posunúť slovenskú ekonomiku smerom napred



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies