REPORTÁŽ: Podľa Matoviča sa kapacita na Slovensku môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 14:37 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Matoviča sa kapacita na Slovensku môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne

Predseda vlády Igor Matovič informoval na brífingu po stretnutí so zástupcami slovenských laboratórií o tom, že od piatka sa do testovania zapájajú aj súkromné labortóriá. Vďaka tomu sa kapacita môže zvýšiť na 3-tisíc testov denne.

slovakia

left justify in out

 

Mení sa zároveň aj systém odoberania vzoriek, pred každou nemocnicou sa vybuduje vonkajšie odberné miesto. Zabezpečiť sa tým má ochrana pre ostatných pacientov v nemocniciach, medzi ktorými sa dnes pohybujú potencionálne nakazení ľudia. "Chceme spoločne Slovensku pomôcť v tom, aby sme túto chorobu čím skôr zvládli," konštatoval premiér. Ako Matovič uviedol, na Slovensku sme testovali za posledné dva týždne v priemere 300 ľudí denne, čo bolo hlboko pod kapacitu laboratórií a našej potreby.

 

Ako bude testovanie prebiehať?
Ako Matovič konštatoval, testovať sa bude na základe medicínskych pravidiel, pôjde teda o riadený proces. Uprednostňovať sa budú rizikoví pacienti, napríklad dôchodcovia alebo pacienti s respiračným ochorením. Až keď bude týchto ľudí málo, systém sa otvorí aj pre ostatných. Rozšírením kapacít sa má nielen urýchliť vyšetrovanie, ale aj oznámenie výsledkov. O tých už budú informovaní aj ľudia s negatívnym výsledkom. O pozitívne testovanom pacientovi dostane podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího informáciu hneď aj jeho všeobecný lekár, ten má takémuto pacientovi každý deň telefonovať.

 

img

Generálny riaditeľ Alphamedical Peter Lednický

 

Na Slovensku máme oficiálne vyliečených pacientov

Ako informoval šéf rezortu zdravotníctva, na Slovensku máme oficiálne vyliečených dvoch pacientov, bližšie informácie však neposkytol.

 

Laboratóriá budú testovať bez nárokov na odmenu
Ako premiér konštatoval, zvoz odobratých vzoriek zabezpečia súkromné laboratóriá do všetkých laboratórií, bez ohľadu na to, či pôjde o ich vlastné, konkurenčné alebo štátne laboratórium. Túto časť práce na seba berie Asociácia súkromných laboratórií, a to bez nároku na odmenu. Ak sa časom ukáže, že súkromné laboratória nebudú napĺňať svoje kapacity, môžu testovať aj samoplatiteľov.

 

img

henerálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková

"Som veľmi rád, že sa dnes dosiahla dohoda, ako efektívnym spôsobom zapojiť všetky testovacie kapacity, ktoré dnes súkromné laboratóriá môžu ponúknuť Slovensku," povedal za Asociáciu súkromných laboratórií generálny riaditeľ Alphamedical Peter Lednický. Generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková v mene všetkých zdravotných poisťovní ocenila tento prístup a deklarovala absolútnu súčinnosť v prioritizácii pacientov. "Napriek ťažkej finančnej situácii všetkých zdravotných poisťovní sme garantovali úhradu tohto výkonu smerom k súkromným laboratóriám," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies