REPORTÁŽ: Podľa Matoviča je všetko o dohode, Za ľudí má dvere otvorené

NETKY.SK • 5 Marec 2020, 13:25 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Matoviča je všetko o dohode, Za ľudí má dvere otvorené

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý má od prezidentky poverenie zostavovať novú vládu, v tejto chvíli verí, že sa do budúcej vládnej koalície pridá aj strana Za ľudí. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom.

slovakia

left justify in out

Rozhodne predsedníctvo strany 

Matovič očakáva pozitívne rozhodnutie strany Za ľudí. "Aj voliči strany Za ľudí, mám pocit, očakávajú rozhodnutie predsedníctva, že sa pridá spoločne do jedného boja a že sa táto strana nerozhodne byť v opozícii spoločne s Kotlebom a Ficom," priblížil Matovič s tým, že jeho hnutie bude následne reagovať na verdikt predsedníctva Za ľudí.

 

img

 

Čo nie je tajné, má byť verejné

Líder OĽaNO by chcel zaviesť princíp otvoreného vládnutia. Opätovne zopakoval návrh zriadenia fondu na podporu investigatívnej žurnalistiky. Bol by to podľa Matoviča štátny fond, ale o spravovaní peňazí by rozhodovali investigatívni žurnalisti. Matovič chce, aby aj regionálni žurnalisti mohli mať prostriedky na investigatívnu činnosť.

 

img

 

Borguľa mimo hru 

Budúci možný premiér zopakoval, že chce, aby sa strany spoločne dohodli na zložení vlády. Ako uviedol, z každého partnera má pocit, že sa dokážu zodpovedne dohodnúť. "Aj keby tam bolo nejaké problematické miesto, vie ho radšej partner stiahnuť, len aby bolo v 'rodine' dobre," vysvetlil. Opätovne vylúčil, že by mal bývalý bratislavský komunálny politik a bývalý člen Smeru-SD Martin Borguľa ambíciu byť súčasťou vlády.

 

img

 

Slobodný prístup k informáciám 

K otázke tzv. krížovej kontroly na ministerstvách Matovič uviedol, že ak majú štátni tajomníci z inej strany, ako sú ministri, byť len "na okrasu" a nemať prístup k informáciám, tak by to nemalo veľký význam. Preto skôr uprednostňuje nadrezortný spôsob kontroly, čiže účinný zákon o slobodnom prístupe k informáciám, princíp otvoreného vládnutia, ako aj investigatívny fond.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies