REPORTÁŽ: Peter Pellegrini: Navrhneme zmeny v podnikateľskom kilečku a voľbe šéfa GP

NETKY.SK • 6 Júl 2020, 19:25 • 2 min
REPORTÁŽ: Peter Pellegrini: Navrhneme zmeny v podnikateľskom kilečku a voľbe šéfa GP

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho predložia na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu pozmeňujúce návrhy k novele zákona o Generálnej prokuratúre a k podnikateľskému kilečku.

slovakia

left justify in out

 

Navrhujú tiež ďalší antibyrokratický balíček. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Pellegrini dodal, že od utorka (7. 7.) budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení poslanci, definitívne prestanú byť členmi klubu Smer-SD.

 

Zníženie poplatkov za vedenie účtov

V súvislosti s predloženými vládnymi opatreniami lex korona, tzv. podnikateľským kilečkom, navrhujú zaviazať banky k zníženiu poplatkov za vedenie účtov. Reagujú tak na navrhované zrušenie bankového odvodu.

 

Exminister financií Peter Žiga nerozumie, prečo ide zákon formou skráteného legislatívneho konania, nerieši totiž podľa neho dosahy koronakrízy či pokles nezamestnanosti. Zdôraznil, že k návrhu sa mali vyjadriť všetky pripomienkujúce subjekty. Poznamenal, že si vedia predstaviť podporu týchto opatrení, namietajú však, že neriešia dosahy krízy.

 

Predložiť plánujú aj tri pozmeňujúce návrhy k novele zákona o Generálnej prokuratúre. Poslanec Matúš Šutaj Eštok priblížil, že navrhnú zúžiť okruh možných kandidátov, aby mohol byť šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR len prokurátor. Navrhujú tiež vyňať ustanovenie o možnom odvolaní generálneho prokurátora, ak prestane vykonávať funkciu riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Paragrafové znenie označil za vágne.

 

Poslanec Richard Raši chce pozmeňujúcim návrhom do novely doplniť, aby sa šéfom prokuratúry mohla stať len osoba s čistým registrom trestov, ktorá nebola odsúdená za úmyselný ani neúmyselný trestný čin.

 

Návrh zákona proti byrokracii

Podotkol, že podporou zmien môže koalícia dokázať, že novela nebola robená účelovo pre jednu osobu, a to advokáta Daniela Lipšica.

 

Doplnil, že na schôdzi bude v prvom čítaní aj návrh zákona proti byrokracii. Ten by mal podľa jeho slov ušetriť občanom na poplatkoch a čase strávenom na úradoch 18 miliónov eur.

 

"Je to zákon, ktorý prináša veľkú úľavu občanom, ale zároveň aj podnikateľom," skonštatoval s tým, že by im mala odpadnúť povinnosť nosiť na úrady rôzne potvrdenia, ako napríklad sobášny či úmrtný list, potvrdenie o pobyte, o pridelení IČO, či o tom, že subjekt nie je v likvidácii ani konkurze a ďalšie.

 

Ak sa na schôdzi objaví návrh na odvolanie Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu, zahlasujú poslanci podľa Pellegriniho za jeho odvolanie. Argumentuje tým, že sa musia správať ako zodpovedná opozícia, ktorá kontroluje plnenie sľubov koalície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona