REPORTÁŽ: Peter Kovařík tvrdí, že trval na dodržiavaní predpisov

NETKY.SK • 11 August 2021, 14:23 • 2 min
REPORTÁŽ: Peter Kovařík tvrdí, že trval na dodržiavaní predpisov

Policajný prezident Peter Kovařík sa vyjadril k medializovaným informáciám, ktoré sa za posledné obdobie spájali s jeho osobou v prípade zásahu špeciálnej jednotky a zásahu polície na protestoch v Bratislave.

slovakia

left justify in out

 

"Rozhodol som sa zvolať túto tlačovú besedu preto, lebo chcem odpovedať na všetky vaše otázky a chcem sa postaviť všetkým problémom čelom, nebudem sa skrývať" povedal Kovařík.

 

Prečítajte si: Pred vyšetrovateľov sa postaví šéf polície Kovařík. Bude vysvetľovať svoje kroky v súvislosti s minulotýždňovým zásahom inšpekcie!

 

"Som verejne obviňovaný z toho, že som zmaril zásah vyšetrovacieho tímu. Chcem k tomu povedať, že samotný zásah o odvolaní členov rozhodla vyšetrovateľka. Ja som rozhodol o prerušení zásahu jednotky hraničnej a cudzineckej polície Sobrance."

 

Povedal, že odstúpiť neplánuje a vyjadrenia politikov na jeho osobu nekomentuje. Policajný prezident Peter Kovařík zrušil zásah voči vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pretože o ňom nemal dostatok informácií. Policajný prezident zrušil zásah voči podozrivým z manipulovania výpovedí, pretože o ňom nemal dosť informácií.

 

"V sobotu som preveril informácie, tie sa nepotvrdzovali. V utorok ráno som sa  pred ôsmou hodinou dozvedel od ministra vnútra, že bola videná zásahová jednotka pred úradom služby. Krátko na to prišla informácia, že zasahuje jednotka hraničnej cudzineckej polície Sobrance, to som začal preverovať."
 

V utorok ráno sa dozvedel od riaditeľa Hraničnej a cudzineckej polície, že nemá bližšie informácie. "Dozvedel som sa, že zásahovú jednotku si vyžiadala vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby a že ju podpísal vedúci oddelenia vyšetrovania, ktorý nebol kompetentný." Riaditeľ inšpekčnej služby však podľa neho nevedel bližšie informácie. Vyšetrovateľka s ním nekomunikovala. Kovařík teda vydal pokyn prerušiť akciu.

 

"Celú sobotu som riešil, že sa idú zadržiavať prokurátori a vyšetrovatelia, takýto postup by bol neprípustný! Aby zásahová jednotka Sobrance, ktorá je naučená zasahovať v horskom prostredí, zasahovala v Bratislave."

 

Preto trval na dodržiavaní predpisov. Aby sa nestalo, že osoby vydávajúce sa za políciu, by spáchali niečo zlé, preto musí mať policajné vedenie o všetkom informácie.

 

"Dodatočne, z nariadenej kontroly, som sa dozvedel, že zásahové tímy fungovali na územi Bratislavského a Nitrianskeho kraja už od soboty 17. 7., že zásahová jednotka bola vyžiadaná len na základe ústneho vyžiadania vyšetrovateľky, až 17. 7. bola predložená žiadosť podpísaná neoprávnenou osobou a príkaz na zásah bol vydaný až dva dni potom, 19. 7.... Ak si niekto myslí, že ja ako policajný prezident budem zodpovedný za to, čo robia mne podriadené jednotky a budem tolerovať takúto nezákonnosť, tak to nebudem! Dlhodobo sa tu vytvára tlak na členov tímu Očistec."

 

Naďalej trvá na preverovaní zákonných postupov. "Nedozvedel som sa informáciu, či tí policajti vôbec vedeli, že zasahujú proti policajtom NAKA."

 

"Domnievam sa, že úrad ani nevedel, kde má osoby." Podľa Kovaříka tím nevedel, kde má osoby, vyšetrovateľka nevedela, kde sú osoby a teraz sa vyhovára, že je zodpovedný policajný prezident. "Keby postupovala v súlade s predpismi, tak sme tu nemuseli riešiť žiaden zásah."

 

Diana Santusová podľa Televízie JOJ napísala otvorený list prezidentke SR Zuzane Čaputovej, predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi, predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi ako aj niektorým poslancom NR SR a členom Výboru pre obranu a bezpečnosť. V úvode píše, že sa na nich obracia z pozície bývalej vedúcej Špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby.

 

"Úvodom chcem poznamenať, že všetky svoje služobné povinnosti sme ako špecializovaný vyšetrovací tím, teda ja ako vedúca uvedeného tímu a všetci v tom čase mnou vedení členovia tímu, ktorými boli príslušníci Policajného zboru služobne zaradení na Úrade inšpekčnej služby, ako aj príslušníci Policajného zboru služobne zaradení na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru, vykonávali výlučne v súlade so zákonom a v jeho medziach. Vždy som si ctila a ctím službu štátu a bola som čestným, vzorným a disciplinovaným vyšetrovateľom PZ. Rovnako uvádzam, že odmietam vytváranie obrazu o konflikte v bezpečnostných zložkách štátu, čoho dôkazom je napokon aj zloženie uvedeného špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ako aj bezproblémová spolupráca s inými bezpečnostnými zložkami. Na rozdiel od iných som nikdy nedelila, a ani nedelím, ľudí podľa toho, v ktorom bezpečnostnom orgáne štátu pôsobia alebo pôsobili. Mám však za to, že za predpokladu, že existujú dôvodné podozrenia z nezákonného postupu civilných osôb, ako aj niektorých príslušníkov alebo bývalých príslušníkov bezpečnostných zložiek štátu, mali by byť tieto konania objektívne preverené a zistené, či nimi nedošlo k spáchaniu trestného činu, kde v kladnom prípade by malo prísť k odhaleniu jeho páchateľa, resp. páchateľov, čo je napokon účelom trestného konania v každom právnom štáte.”

 

Reagovala tým na výrok špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý tento tím pred časom označil za antitím bojujúci proti vyšetrovateľom NAKA pracujúcim v špecializovanom tíme Očistec. Santusová otvorene píše o podmienkach, za akých mal pracovať jej tím na policajnej inšpekcii po vymenovaní nového, dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby MV SR. Okrem iného v liste uvádza, že do jej kancelárie, bez jej súhlasu, nechal namontovať kameru.

 

 

Píše, že nový riaditeľ inšpekcie pracoval na jej odstavení, čo mal podľa jej vyjadrenia koordinovať s príslušníkmi NAKA. Zhodou okolností, tými istými, na ktorých Santusovej tím pracoval. Podľa nej je jej odstavenie od prípadu a následne nariadené vykonanie polygrafického vyšetrenia protizákonné. Píše o diskriminácii s jasným zámerom. Zistiť informácie, ktoré má v spise.  Navyše tvrdí, že vie o existencii dokumentu, ktorý povoľuje vyšetrovateľom NAKA vyšetrovať ju a inšpektorov z jej tímu. Všetko by sa podľa nej malo diať pod dohľadom Úradu špeciálnej prokuratúry. Aj za tým majú, podľa nej opäť stáť vyšetrovatelia tímu Očistec.

 

Podľa nej mal navyše Kovařík zakázať všetkým krajským policajným riaditeľom, aby poskytli zásahové komando na vykonanie akcie, v prípade, že o to požiada Policajná inšpekcia. Odstavená vyšetrovateľka tvrdí, že nasadenie pohraničných kukláčov zo Sobraniec bolo jediným riešením. Santusová píše najvyšším ústavným činiteľom, že chce ďalej pokračovať na čele vyšetrovacieho tímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies