REPORTÁŽ: NRSR sa bude v najbližšej dobe zaoberať návrhom zákona na zvýšenie rodičovského príspevku

NETKY.SK • 14 Jún 2019, 14:05 • 2 min
REPORTÁŽ: NRSR sa bude v najbližšej dobe zaoberať návrhom zákona na zvýšenie rodičovského príspevku

BRATISLAVA - Zvýšenie o 150 eur by sa malo týkať rodičov, ktorí pred nástupcom na rodičovskú dovolenku ešte pracovali. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, by mal rodičovský príspevok stúpnuť o 50 eur. na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda SMER-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

V súčasnej dobe sa výška tohto príspevku pohybuje na hranici okolo 220 eur. Jej zvýšenie by si malo zo štátneho rozpočtu vyžiadať 145 miliónov eur. "Bola na to vytvorená rezerva," vyjadril sa Fico. Okrem iného upozornil aj na to, že Slovensko má zdravé verejné financie. "Slovenská ekonomika si toto opatrenie určite môže dovoliť." Jeho zvýšenie o 150 eur by sa malo týkať približne polovice zo 140 tisíc poberateľov tejto dávky, druhej polovici rodičov má dávka stúpnuť o 50 eur.

 

img


"Naším cieľom bolo urobiť rozdiel medzi ženou, ktorá pracovala a ženou, ktorá nepracovala," povedal Fico.  Pri predstavovaní ďalších sociálnych opatrení spomenul už známy návrh na zavedenie 100-eurového príspevku na nákup školských potrieb pre rodičov detí, ktoré nastúpili do prvej triedy na základnej škole.

 

img

 

Parlament sa má podľa vyjadrení predsedu SMER-SD  tiež zaoberať návrhom novely zákona o sociálnom poistení, ktorý by presnejšie definoval výchovu dieťaťa v súvislosti so znížením dôchodkového veku matiek. Predseda Smeru tiež pripomenul ambíciu transformovať vianočný príspevok pre dôchodcov na trinásty dôchodok. Ten by sa mal podľa jeho slov na konci tohto roka zdvojnásobiť.

 

img


Vyššiu sumu rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do veku dvoch rokov, ktorí boli pred samotnou rodičovskou dovolenkou zamestnaní, prvýkrát zaviedla od začiatku roka 2010 vtedajšia ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Jej nástupca Jozef Mihál však namiesto 256-eurového rodičovského príspevku pre nepracujúcich rodičov detí do dvoch rokov veku a 164,22-eurového príspevku pre ostatných rodičov zaviedol jednotnú sumu príspevku vo výške 190,1 eura s tým, že umožnil poberateľom rodičovského príspevku pracovať.

 

img


Rodičia sa môžu o rodičovský príspevok uchádzať do troch rokov veku dieťaťa, pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave, do jeho šiestich rokov.

 

Ponúkame aj záznam celej tlačovej konferencie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies