REPORTÁŽ: Novela zákona o ochrane prírody znemožňuje lesníkom vykonávať svoju prácu

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 16:31 • 2 min
REPORTÁŽ: Novela zákona o ochrane prírody znemožňuje lesníkom vykonávať svoju prácu

BRATISLAVA - Ľudia pracujúci v lesoch strácajú prácu a odchádzajú za ňou do zahraničia. Slovenská lesnícka komora (SLK) to uviedla v tlačovej správe.

slovakia

left justify in out

 

Podľa SLK za vzniknutú situáciu môže uplatňovanie novely zákona o ochrane prírody, ktorá sa pretavuje do stanovísk a zákazov vydávaných Štátnou ochranou prírody (ŠOP). SLK bude preto naliehať na kompetentné orgány, aby sa zaoberali dopadom ochranárskych opatrení na život ľudí na vidieku.

 

Nedotiahnuté do konca 
Lesníci poukazujú napríklad na prípad zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), kde z dôvodu hniezdenia vtákov nesmú spracovávať kalamitné drevo od 1. marca do 31. augusta. Štátnym lesom TANAP-u však nebola zo strany ŠOP SR údajne poskytnutá žiadna oficiálna identifikácia chránených druhov a biotopov v teréne.

 

img

 

Nespracovaním kalamitného dreva tak podľa nich môže dochádzať k šíreniu podkôrneho hmyzu, napadnutiu zdravých stromov lykožrútom a následnému odumieraniu stromov.

Vďaka zákazu nemôže podľa SLK v obvode Tatranská Javorina pracovať 12 pracovných skupín, ktoré tvorí približne 50 živnostníkov. V obci Lendak (okres Kežmarok) údajne pre ochranárske obmedzenia doteraz predalo kone a traktory viac ako 200 živnostníkov, ktorí odišli za prácou do zahraničia.

 

"SLK preto bude naliehať na kompetentné orgány, aby sa vážne zaoberali dopadom ochranárskych opatrení na život ľudí na slovenskom vidieku a prijali opatrenia, ktoré zabezpečia rozvoj, nie útlm v mestečkách a obciach na Slovensku," uviedla SLK v stanovisku.

 

Zákaz vstupu pre robotníkov? 
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v reakcii uviedlo, že tvrdenie o zákaze vstupu lesných robotníkov do lesa od marca do augusta považuje za hrubo zavádzajúce. Lesní robotníci podľa rezortu môžu normálne pracovať tak, ako to povoľuje zákon. Jediná výnimka sa týka území, na ktorých je kriticky ohrozený druh hlucháň hôrny, prípadne súvisiace živočíšne druhy.

 

img

 

Kalamitu využívali na ťažbu
V poslednej novele zákona sa začal využívať súhlas Štátnej ochrany prírody aj pre náhodnú alebo kalamitnú ťažbu dreva, ktorá sa v minulosti regulovala minimálne. "V niektorých regiónoch tvorí náhodná ťažba stále 50 percent celkovej ťažby. V minulosti stačilo, keď lesný hospodár, alebo lesný úrad vyhlásil, že na území je kalamita a mohlo sa ťažiť bez následného povoľovania či podrobnejšieho zohľadňovania záujmov ochrany prírody," uviedlo MŽP SR v stanovisku.

 

img

 

Envirorezort dodal, že situácia sa novelou ochrany prírody mení nielen v prospech vzácneho hlucháňa hôrneho, ale predovšetkým v prospech zdravého životného prostredia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona