REPORTÁŽ Mladí Slováci vyvinuli aplikáciu, ktorá pomôže lekárom pri včasnej diagnostike kardiovaskulárnych ochorení. Môžu tak zachrániť tisíce životov

NETKY.SK • 17 December 2020, 21:08 • 2 min
REPORTÁŽ Mladí Slováci vyvinuli aplikáciu, ktorá pomôže lekárom pri včasnej diagnostike kardiovaskulárnych ochorení. Môžu tak zachrániť tisíce životov

BRATISLAVA – Partia mladých Slovákov je už len krôčik od toho, aby lekári mohli začať používať umelú inteligenciu, ktorá im pomôže presnejšie a rýchlejšie stanoviť diagnózu pacientov. Pre redakciu netky.sk túto novú mobilnú aplikáciu – svetový míľnik v zdravotníctve predstavil Martin Herman zo slovenského startupu Powerful Medical.

slovakia

left justify in out

Ako v úvode rozhovoru Martin Herman priblížil, aplikáciu bude už v priebehu budúceho leta môcť začať využívať široké spektrum doktorov. Klinický asistent tak môže pomôcť pri práci všeobecným lekárom, kardiológom či zdravotným sestrám včas diagnostikovať kardiovaskulárne ochorenia a následne pacientov aj správne liečiť.

 

Vyhodnotí zdravotný stav pacienta a odporučí liečbu

Ako mladý podnikateľ priblížil, aplikácia bude fungovať veľmi jednoducho. Lekár odfotí do svojho smartphonu akýkoľvek EKG snímok pacienta, systém ho následne zdigitalizujeumelá inteligencia na základe dát vyhodnotí liečebný plán, stanoví diagnózu a dokonca aj odporučí konkrétny druh a dávkovanie liekov.

 

img

 

Aplikácia zjednoduší prácu lekárom

Pri vážnejších diagnózach dokonca aj odporučí lekársky zákrok podľa aktuálnych medicínskych smerníc publikovaných Európskou kardiologickou komorou.

 

Ako upozornil Herman, lekári pri pacientovi dokážu ušetriť množstvo času, ktorý následne môžu venovať iným pacientom. Iba do niekoľkých sekúnd dostane lekár všetky potrebné informácie o ďalšom postupe. „Celý systém je veľmi rýchly, pretože umelá inteligencia beží na obrovských serveroch. Do 10 sekúnd vie mať pacient diagnózu aj liečebný plán,“ povedal Herman.

 

img

 

Herman priblížil, že vývoj celého systému trval približne 3,5 roka, pričom sa na nej nepodieľali iba slovenské mozgy, ale aj šikovní ľudia zo zahraničia.

 

Umelá inteligencia pomôže zachrániť tisíce životov

Dôvodom prečo sa vôbec primárne so svojim bratom – budúcim lekárom pustil do vývoja umelej inteligencie práve v oblasti zdravotníctva je skutočnosť, že takouto pomôckou dokážu prispieť k záchrane množstva ľudských životov. Dokáže rýchlejšie identifikovať ich zdravotný problém a urýchlene nasadiť adekvátnu liečbu.

 

img

 

Ako zdôraznil Herman, pomocou umelej inteligencie sa zefektívni aj práca zdravotníkov RZP, ktorí častokrát prichádzajú do kontaktu s pacientmi ako prví a takýmto jednoduchým spôsobom dokážu lepšie vyhodnotiť ich zdravotný stav priamo na mieste.

 

Získavanie dát je kľúčom k úspechu

Ako vývojár vysvetlil, umelá inteligencia je postavená na získavaní potrebného množstva dát, aby fungovala tak ako má. „My sme mali šťastie, že už od počiatku firmy sme mali možnosť komunikovať s európskymi nemocnicami či dokonca s nemocnicami v Izraeli. Tie nemocnice už nejaký čas digitálne dáta archivujú a na základe dohôd nám pomohli využiť dáta na to, aby sme dokázali vytrénovať túto umelú inteligenciu,“ povedal Herman.

 

Tiež podotkol, že na prekvapenie s digitalizáciou zdravotníctva nemá problém iba Slovensko, ale aj mnohé vyspelejšie krajiny EÚ ako napríklad Nemecko, kde je zdravotníctvo na úplne inej úrovni ako to naše.  

 

"Čas šetrí peniaze"

Medzi najväčšie benefity tejto aplikácie patrí ušetrený čas nie len samotných pacientov, ale aj ošetrujúcich lekárov, stanovenie presnej liečby a v konečnom dôsledku aj ušetrenie miliónov eur ročne.  

 

Keďže sa dá rýchlejšie identifikovať aj skrytý zdravotný problém pacienta, ktorý si často krát nemusia všimnúť ani všeobecní lekári či záchranári, takto jednoducho sa dá predísť finančne náročným liečbam v budúcnosti, kedy sa stav pacienta môže výrazne zhoršiť.

 

img

 

„Ak sa nám hneď v prvej línií podarí zachytiť kardiovaskulárne ochorenia, tak dokážeme rýchlejšie pacienta liečiť ešte predtým, ako sa stane niečo zlé, čo na konci dňa znamená ušetrené peniaze,“ uviedol Herman.

 

Podobných projektov je vo svete rozbehnutých viacero, Herman však vyzdvihol ich jedinečnosť, ktorá pozostáva v tom, že Powerfull Medical plánuje aplikáciu už čoskoro zaviesť do praxe, pričom väčšina výskumných tímov z akademického prostredia, ktoré vyvíjajú niečo podobné končí klinickou štúdiou uverejnenou v odborných časopisoch a nie sú aplikované do bežného života.

 

Moderná technológia nenahradí skúsenosti lekárov

Ako podotkol, ich cieľom je nielen urobiť službu svetu, ale zároveň aj vytvárať zisk s cieľom posúvať výskum ďalej a prinášať nové inovácie. „Bola by škoda, keby tie naše poznania ostali iba niekde na papieri, ktorý si lekár prečíta, ale reálne mu neprinesie žiaden benefit,“ doplnil.

 

Povedal, že aktuálne je firma iba na svojom začiatkuplánuje ísť ešte ďalej. Tiež rozbehli automatizáciu rádiológie. Umelá inteligencia bude popisovať rádiologické snímky – CT či MR.

 

img

 

Ako mladý výskumník ďalej povedal, aplikácia určite nenahrádza lekárov, slúži ako klinický asistent. Jeho úspešnosť a presnosť sa pritom blíži k 100 percentám. „S umelou inteligenciou je to tak, ako by vás ošetrovalo tisíc lekárov naraz, pretože tá počas svojho tréningu vidí niekoľko miliónov pacientov, pričom lekár vidí iba zopár tisíc,“ podotkol Herman.

 

Klinický asistent dostane zelenú už čoskoro

Aplikáciu už začali lekári používať v Belgicku, Taliansku či Izraeli a dokonca aj na Slovensku, s tým, že väčšiu prevádzku plánujú spustiť pravdepodobne na jar budúceho roka. Jediné čo spusteniu zatiaľ bráni je zdĺhavý proces certifikácie, aby sa mohla používať naprieč celou EÚ. 

 

Herman predpokladá, že už v priebehu niekoľkých mesiacov ju start-up získa a aplikáciu tak budú môcť lekári a zdravotnícky personál využívať naplno.

 

Vývojár tiež prízvukoval, že vo všeobecnosti na celom svete chýba zdravotnícky personál, pričom sú to práve moderné technológie, ktoré dokážu zjednodušiť, zefektívniť a odľahčiť už aj tak preťažených lekárov a zdravotníkov.

 

Vo videu sa dozviete ďalšie podrobnosti ako sa start-upu, začínajúcej firme, podarilo zafinancovať tento vývoj, akým spôsobom sa na tom podieľal štát, prečo zostal na Slovensku, keďže vieme, že štát ani zďaleka nepodporuje a nevytvára slovenským vývojárom či inovátorom také podmienky, aké sa im naskytajú v zahraničí. Herman zároveň prezradil, ako na modernú technológiu reagujú slovenskí lekári.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies