REPORTÁŽ: Miroslav M. opísal vraždu Kuciaka, pozostalým sa ospravedlnil

NETKY.SK • 13 Január 2020, 16:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Miroslav M. opísal vraždu Kuciaka, pozostalým sa ospravedlnil

PEZINOK - Počas svojho vyhlásenia o možnosti vypovedať uviedla obžalovaná Alena Zs., že chce vypovedať až potom, ako bude vypočutý Zoltán Andruskó.

slovakia

left justify in out

 

Dnes sme sa zúčastnili súdneho pojdenávania ohľadom vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predniesol obžalobu na Mariana K., Alenu Zs., Tomáša Sz. a Miroslava M. za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a päť ďalších skutkov. 

 

K činu sa priznal Miroslav M.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku uviedol, že s objednávkou na vykonanie vraždy oslovil jeho bratranca, bývalého policajta Tomáša Sz., približne koncom roku 2017 Zoltán Andruskó. Pôvodne podľa Miroslava M. znela objednávka na prokurátora Maroša Žilinku, neskôr ju Andruskó zmenil na Kuciaka.

 

Popísal celý priebeh príprav

Ten mal byť unesený a neskôr zavraždený tak, aby sa jeho telo nenašlo. „Tomáš Sz. mu (Andruskóovi, pozn. SITA) však povedal, že v dnešnej dobe je nereálne niekoho niekam prevážať," povedal Miroslav M.

Andruskóa podľa vlastných slov Miroslav M. pozná približne od roku 2015, lepší kamarát s ním bol však jeho bratranec Tomáš Sz. Tvrdí, že Alenu Zs. nepozná a Mariana K. pozná iba z medií. Po prijatí objednávky od Andruskóa podľa Miroslava M. niekoľkokrát vykonali obhliadku miesta činu v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Takisto si zabezpečili zbraň, ktorú upravili a tiež tlmič. Pôvodne mali skutok vykonať už 19. februára 2018, v Kuciakovom dome sa však nachádzali ďalšie osoby, preto akciu odložili. Následne 21. februára už skutok vykonali. Miroslav M. podľa vlastných slov vnikol v podvečerných hodinách do Kuciakovho domu a v letnej kuchyni počkal, kým sa novinár vráti domov. Keď sa tak stalo, Kuciaka jedným výstrelom zasiahol do hrude. Následne strelil Martinu Kušnírovú do hlavy a pri odchode z miesta činu ešte raz vystrelil do ležiaceho novinára.

Miroslav M. v súvislosti s Kuciakom uviedol, že vedeli len to, že je novinár a „písal to, čo nemal písať". S Tomášom Sz. si podľa neho mysleli, že Kuciak nie je jeho pravé meno. Andruskó im ukázal viaceré jeho fotografie a dostal tiež veľmi podrobné informácie o jeho pohybe a zvyklostiach.

 

Podrobné sledovanie

„Bolo to až divné, že tam bolo napísané, ža kde aké horalky si kupoval a koľko zaplatil," povedal Miroslav M. S Tomášom Sz. sa zhodli, že informácie musel vypracovať policajt, bývalý policajt alebo niekto, kto to nerobil po prvýkrát. Za skutok mali prisľúbenú sumu 40-tisíc eur, neskôr po medializácii prípadu však žiadali ešte ďalšie financie. Následne Miroslav M. podľa vlastných slov dostal ešte tri až štyritisíc eur.

Na začiatku svojej výpovede Miroslav M. vyhlásil, že nič nedokáže nahradiť pozostalým to, čo im spolu s ostatnými spolupáchateľmi zobral. Rodinám zavraždených sa ospravedlnil, pričom uviedol, že to, že videl v televízii ich bolesť, ho motivovalo, aby vo veci vypovedal.

 

6 skutkov
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona