REPORTÁŽ: Ministerka Remišová sa vyjadrila, že za 9 mesiacov sa pre Slovensko podarilo zachrániť stovky miliónov eur

NETKY.SK • 15 December 2020, 13:14 • 2 min
REPORTÁŽ: Ministerka Remišová sa vyjadrila, že za 9 mesiacov sa pre Slovensko podarilo zachrániť stovky miliónov eur

BRATISLAVA - Nový prístup k riadeniu eurofondov prináša výsledky. Vicepremiérke Veronike Remišovej sa podarilo zvrátiť trend, kedy predchádzajúce vlády nedokázali vyčerpať eurofondy a stovky miliónov eur, ktoré mohlo Slovensko využiť, nenávratne prepadli. Vďaka krízovému riadeniu eurofondov sa v tomto roku podarilo zachrániť stovky miliónov eur.

slovakia

left justify in out



"Pred voľbami som ľudom sľúbila, že dám do poriadku eurofondy, aby sa využívali čo najlepšie...Ako jednu zo svojich misií som si, okrem boja proti korupcii, dala záväzok zachrániť pre Slovensko každé jedno euro z eurofondov. A dnes tieto sľuby plním," vyhlásila vicepremiérka Remišová.

 

Prišli sme o miliardy eur 
K 21. marcu, kedy nastúpila po voľbách nová vláda, malo Slovensko vyčerpanú len necelú tretinu z 15,3 miliardy eur, ktoré sme dostali na programové obdobie 2014 – 2020. "Podľa pravidiel daných Európskou komisiou je každý rok potrebné vyčerpať určitú sumu. Ak sa to nestihne, o tieto peniaze nenávratne prídeme. Takto Slovensko stratilo od roku 2007 už vyše pol miliardy eur," upozornila ministerka.

 

img

 

"V roku 2020 má Slovensko vyčerpať 855 miliónov eur. Koncom marca, keď nastupovala naša vláda, však bolo vyčerpaných len 65 miliónov, teda iba okolo 7 percent. Pred nami stála veľká úloha – spraviť všetko preto, aby sme zvyšných 790 miliónov stihli do konca roka vyčerpať. V čase krízy a mimoriadnej situácie, keď všetky procesy stáli, to bola takmer nesplniteľná úloha."

 

Krízový manažment sa ukázal v dobrom svetle 
Remišovej ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja, ktoré má na starosti koordináciu eurofondov, preto okamžite prijalo razantné opatrenia. "Zaviedli sme krízový manažment v riadení eurofondov a problematické oblasti sme riešili priamo s Európskou komisiou. Zároveň sme začali zásadne zjednodušovať pravidlá a odbúravať byrokraciu," vymenovala.

 

img


Ako dobrý príklad vicepremiérka uviedla regionálny program IROP. Ten bol pôvodne pod ministerstvom pôdohospodárstva. Od 1. októbra 2020 prešiel program priamo pod riadenie MIRRI SR. "K 1. októbru z neho zostávalo nevyčerpaných ešte 109 miliónov eur...aj v týchto najproblematickejších programoch budeme mať vyčerpané peniaze do posledného centu a neprídeme ani o jediné euro," zdôraznila ministerka.

 


Remišová uviedla, že napriek koronakríze a veľmi zložitým podmienkam sa podarilo kompetentným a efektívnym riadením eurofondov zvrátiť zlý trend. V tomto roku sa tak podarí vyčerpať 855 miliónov eur, iba s malými stratami v Operačnom programe Rybné hospodárstvo, ktorý počas siedmych rokov pod ministerstvom pôdohospodárstva sprevádzali zle manažované výzvy. Aj tam však prebiehajú rokovania s Európskou komisiou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona