REPORTÁŽ: Milanová informuje, že na podporu kultúry je k dispozícii ešte viac ako 2 milióny eur

NETKY.SK • 5 Október 2020, 18:16 • 2 min
REPORTÁŽ: Milanová informuje, že na podporu kultúry je k dispozícii ešte viac ako 2 milióny eur

BRATISLAVA - Fond na podporu umenia eviduje 2 400 žiadostí vo výzve, na ktorú je vyčlenených 9,5 milióna eur. Uviedla to na mimoriadnom tlačovom brífingu ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) s riaditeľom Fondu na podporu umenia Jozefom Kovalčíkom.

slovakia

left justify in out

 

Čas sa kráti
Milanová informovala, že ak by si každý záujemca požiadal o maximálnu sumu, teda tritisíc eur, z výzvy by sa vyčerpalo zhruba sedem miliónov eur. Záujemcovia majú ešte tri dni na prihlásenie sa do tejto výzvy. Podľa Milanovej je na vyplnenie jednoduchá a je v nej v čo najväčšej miere odbúraná byrokracia.

 

Termín sa predĺžil 

Ministerka dodala, že peniaze dostanú úspešní kandidáti hneď. Kovalčík doplnil, že niektorí záujemcovia môžu získať peniaze už v novembri. Vysvetlil, že termín výzvy predĺžili, pretože videli, že žiadosti pribúdajú.

 

img

 

Reakcia na nespokojné listy od umelcov 
Milanová na tlačovej konferencii reagovala aj na problematickú situáciu v kultúre, na ktorú viacerí umelci upozornili v otvorených listoch. Potvrdila, že problémy, s ktorými sa "pasuje" kultúra, sú frustrujúce.

 

Uviedla, že na MK SR sa rozhodli pre dotačný zákon, ktorým vytvoria novú schému. Ako dodala, takáto schéma na Slovensku ešte nebola. "Budeme mať možnosť prerozdeľovať prostredníctvom nej peniaze jednotlivcom a potom nezriaďovaným divadlám, ktoré vieme, že mali výpadky," priblížila.

 

img

 

Počty zamestnaných už budú presnejšie 

Plánujú tiež zriadiť register, do ktorého sa budú môcť nahlasovať ľudia z kultúrno-kreatívneho priemyslu, aby ministerstvo vedelo zreálniť čísla takto zamestnaných ľudí.

 

Šéfka rezortu kultúry vysvetlila, že je pre nich prekážkou, keď nevedia, koľko ľudí reálne v danej sfére pracuje. Dodala, že v súčasnosti nie sú ľahko identifikovateľní, a preto pomoc nemôže byť adresná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona