REPORTÁŽ: Mestá a obce boli s informovaním o pandémii koronavírusu spokojné

NETKY.SK • 7 August 2020, 14:19 • 2 min
REPORTÁŽ: Mestá a obce boli s informovaním o pandémii koronavírusu spokojné

BRATISLAVA – S informáciami, ktoré dostávali mestá a obce od príslušných orgánov počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu, bolo spokojných vyše 80 percent samospráv.

slovakia

left justify in out

Mestá a obce zároveň priznali, že v niektorých oblastiach pocítili nedostatok informácií, týkali sa najmä oblasti pracovnoprávnych vzťahov počas pandémie, regulácie obchodných prevádzok či fungovania školských zariadení. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), v ktorom od 1. júna do 8. júla odpovedalo 520 primátorov a starostov.

 

Väčšina bola spokojná

"Viac ako polovica oslovených zástupcov samospráv (58 percent) vyjadrila s informovaním úplnú spokojnosť, skôr spokojných bolo 23,2 percenta. Neutrálne sa k otázke vyjadrilo šesť percent respondentov, nespokojnosť s podávaním informácií priznalo 7,4 percenta primátorov a starostov, necelé jedno percento z toho bolo s informovaním úplne nespokojných. Približne päť percent sa k otázke nevedelo vyjadriť," bilancoval výsledky prieskumu na piatkovom tlačovom brífingu hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

 

Prieskum sa pýtal aj na rezervy v komunikácii zo strany štátu a ústredných orgánov štátnej správy. "Takmer 40 percent cítilo nedostatok informácií v oblasti otázok týkajúcich sa pracovnoprávnych vzťahov počas pandémie. Vyše 26 percent opýtaných uviedlo, že potrebovalo dohľadávať informácie k zatváraniu a obmedzovaniu prevádzok. V oblasti školstva, zabezpečenia vyučovania či chodu školských zariadení chýbali informácie štvrtine opýtaných," informoval prvý podpredseda ZMOS-u Radomír Brtáň.

 

Najčastejším zdrojom informácií boli podľa vyjadrení starostov oznamy z Úradu verejného zdravotníctva SR (čerpalo z nich 71,7 percenta starostov a primátorov). Približne rovnaké percento samospráv využívalo aj informácie ZMOS-u.

 

"Na 7500 adries samosprávnych orgánov odchádzal každý pracovný deň sumárny informačný mail týkajúci sa pandémie a opatrení, celkovo sme z ústredia ZMOS-u odoslali 224 takýchto mailov," uviedol Brtáň.

 

Samosprávy benefitovali z viacerých informačných zdrojov, využívali aj informácie z okresných úradov a ústredného krízového štábu, informácie z médií i komunikačných kanálov ministerstiev.

 

Proaktívna úloha miest a obcí

Brtáň napriek zložitosti situácie, na ktorú nebol nikto pripravený, vyzdvihol súčinnosť medzi jednotlivými aktérmi v zabezpečení protiepidemiologických opatrení, ocenil i proaktívnu úlohu miest a obcí v opatreniach prevencie a ochrany zdravia.

 

Nedokonalosti, ktoré sa pri aplikácii opatrení ukázali, poukazujú podľa neho na to, že v ďalších podobných krízových situáciách bude potrebná ešte väčšia miera spolupráce.

 

"Poskytujeme plnú súčinnosť pri príprave materiálu, ktorý by sa mal týkať postupu a spolupráce pri zvládnutí prípadných ďalších krízových situácií," uviedol v súvislosti s pripravovaným dokumentom na pôde sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR, ktorý na základe doterajších skúseností a poznatkov generuje smernicu na zvládnutie prípadnej novej vlny ochorenia COVID-19.

 

"Reálny život ukázal, že poskytované usmernenia v podobných krízových situáciách nesmú byť dvojzmyselné, naopak, musia byť jasné a vykonateľné," dodal Kaliňák



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona