REPORTÁŽ: Matovič chce zvýšiť počet testovaných vzoriek na 3000 denne

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 15:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Matovič chce zvýšiť počet testovaných vzoriek na 3000 denne

BRATISLAVA - Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Spolu s predsedom vlády SR Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva SR Marekom Krajčím hovorili o možnostiach masívnejšieho testovania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Premiér chce zvýšiť počet otestovaných vzoriek

Cieľ je podľa Matoviča zvýšiť počet otestovaných vzoriek na desaťnásobok súčasného stavu, teda na približne 3000 denne. Mikas pripomenul, že Úrad verejného zdravotníctva i jeho regionálne úrady v Banskej Bystrici a Košiciach už zabezpečujú testovanie, v priebehu týždňa by malo pribudnúť testovanie aj na regionálnom úrade hygienikov v Trenčíne. V súvislosti so zvýšením kapacít testovania sa v pondelok na ÚVZ uskutočnilo stretnutie, na ktorom sa preberali možnosti zabezpečenia testov. "Hľadáme, ako zvýšiť naše možnosti, ale aj ako nájsť externé zdroje prostredníctvom medzinárodnej spolupráce či využitia súkromných laboratórií," povedal Matovič.

 

Koľko testov je k dispozícii?

Jadrom problému však ostáva podľa neho nedostatok testov. "Rysuje sa, že by sme mohli dostať 200.000 regulérnych testov, naisto to však budeme vedieť potvrdiť dnes-zajtra," uviedol Matovič. Štát chce ísť podľa neho predbežne aj druhou líniou, a to zabezpečiť testovanie podľa protokolu, ktorý používa WHO a tiež česká virologička Soňa Peková, s ktorou, podobne ako s ďalšími odborníkmi, viedli na ÚVZ v pondelok ráno videokonferenciu.

 

img

Zľava minister zdravotníctva Marek Krajčí, predseda vlády Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas 

 

Matovič zároveň oznámil, že štát má aktuálne k dispozícii 13.000 testov a objednáva ďalších 19.000, ktoré by mali prísť v priebehu pár dní. Podľa Matoviča je cieľ zvýšiť počet otestovaných vzoriek na desaťnásobok súčasného stavu, teda počas dňa otestovať približne 3000 ľudíPremiér takisto spomenul, že by minister zdravotníctva mal zriadiť centrálny koordinačný tím pri zabepečovaní zvýšenia testovacích kapacít.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona