REPORTÁŽ: Matovič chce zásadne zmeniť Slovensko, preto potrebuje ústavnú väčšinu

NETKY.SK • 2 Marec 2020, 17:32 • 2 min
REPORTÁŽ: Matovič chce zásadne zmeniť Slovensko, preto potrebuje ústavnú väčšinu

BRATISLAVA - Budúca vládna koalícia by mala byť zložená z troch bývalých opozičných parlamentných strán, konkrétne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina, Sloboda a Solidarita (SaS) a strany Za ľudí.

slovakia

left justify in out

 

Ak by takáto koalícia vznikla, v parlamente by tvorila ústavnú väčšinu. Iba tak je možné presadiť zásadné reformy, aby sme neboli len vládou „údržbárov“

 

OĽaNO má záujem o kreslo ministra vnútra

Po dvojhodinovom rokovaní s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom to vyhlásil šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa s veľkou pravdepodobnosťou stane budúcim predsedom vlády. Obaja politici odmietli hovoriť, o ktoré ministerstvá majú záujem. Matovič však naznačil, že OĽaNO bude mať záujem o kreslo ministra vnútra, keďže doteraz sa prezentovali ako silné protikorupčné hnutie.

„Mojím cieľom je Slovensko zásadne zmeniť, na to potrebujeme ústavnú väčšinu,“ vyhlásil Matovič. Počíta s tým, že súčasťou koalície bude aj strana Andreja Kisku Za ľudí. Uviedol, že zajtra sa s ním stretne.

„Pevne verím, že táto strana nezostane bokom, dokážeme nájsť prieniky a neprevládnu vzájomné animozity. Slovensko chce od nás vidieť dohodu,“ uviedol Matovič.

 

Verí v integritu svojich poslancov
Boris Kollár odmietol hovoriť, o ktoré rezorty má Sme rodina záujem. „Keď chceme stavať štátne nájomné byty, tak by som nechcel ministerstvo vnútro. Budeme sa hlavne pozerať na náš program a ministerstvá, ktoré tomu prináležia,“ vyhlásil Kollár.

 

Druhá najsilnejšia strana budúcej koalície je práve Sme rodina. Tá by mala nominovať kandidáta na post šéfa parlamentu. Kollár podotkol, že sa budú o tom v koalícii rozprávať.

Pokiaľ ide o zmenu na poste policajného prezidenta, Matovičovi je sympatická možnosť, že by policajný prezident bol „iba manažér“ a bolo by vecou ministra vnútra, kto bude riadiť políciu. Zároveň by však policajný prezident nemal možnosť sa informovať o priebehu vyšetrovania konkrétneho prípadu a konkrétnu vec by riešil len vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor.

Matovič vyhlásil, že posty v štátnej správe by sa nemali stať „vojnovou korisťou“ a plánuje transparentné výberové konania.

O stabilitu poslaneckého klubu OĽaNO sa v parlamente neobáva. Verí v integritu svojich poslancov a keď budú hlasovať za vládny program, tak potom podporia aj vládne návrhy zákonov v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona