REPORTÁŽ: Martin Klus: Nemáme predsudky voči žiadnej vakcíne, ani tej z Ruska, ale pravidlá majú platiť pre všetkých rovnako

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 09:17 • 2 min
REPORTÁŽ: Martin Klus: Nemáme predsudky voči žiadnej vakcíne, ani tej z Ruska, ale pravidlá majú platiť pre všetkých rovnako

BRATISLAVA – Ruská vakcína Sputnik V je jednou veľkou neznámou. Aj napriek tomu, že ňou očkujú už v minimálne 60-tich krajinách sveta, pre EÚ ostáva naďalej tabu. Dôvodom je, že Gamalejov vedecko-výskumný inštitút neposkytol Európskej liekovej agentúre (EMA) potrebnú dokumentáciu k vedeckej štúdii. Nedá sa tak overiť jej účinnosť a bezpečnosť, ktorá by umožnila očkovaciu látku využívať aj v členských štátoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V rozhovore so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničia Martinom Klusom (SaS) sa dozviete, ako vníma celú situáciu okolo registrácie Sputnika V, ktorého utajovaný nákup vyvolal koaličnú krízu na Slovensku. Prečo nemajú Rusi vážny záujem o distribúciu vakcíny do EÚ a ako vníma oficiálne cesty ministra financií Igora Matoviča do zahraničia. Zároveň priblížil očakávané vydávanie tzv. covid certifikátov či aká letná sezóna nás pravdepodobne čaká.  

 

 

Viete vysvetliť, prečo Rusi neposkytli EMA dokumenty, aby mohla preveriť jej účinnosť a bezpečnosť, a mohli vakcínu Sputnik V distribuovať aj do EÚ? Ak je predsa taká kvalitná, prečo na nej nechcú zarábať?

Ľahká otázka, neľahká odpoveď. Ak sa Sputnikom V očkuje v 60 krajinách sveta, pokiaľ máme správne informácie, tak prečo by ich nemohlo byť 87? Ak by získali certifikáciu EMA, tak už mohli mať o 26 krajín navyše, kde mohli pokojne podnikať aj tým, že budú Sputnik V dodávať na územie EÚ.

 

Toto všetko mohlo byť za nami aj bez toho, aby nastali okrem iného aj vnútropolitické problémy na Slovensku. Treba dodať, že napätie v EÚ spôsobilo aj Maďarsko, kde sa Sputnikom V očkuje. Viaceré členské krajiny to nevnímajú pozitívne.

 

Na začiatku sme sa jasne dohodli, že pravidlá majú platiť pre všetkých rovnako. Prečo by mala mať práve ruská vakcína nejaké výnimky, keď ich nemá Pfize/BioNTech, AstraZeneca alebo Moderna, prípadne Johnson & Johnson, ktorý len nedávno získal licenciu na distribúciu vakcíny.

 

Toto sa v prípade Sputniku V nedodržiava a nedodržiavajú to ani niektoré členské štáty. Preto sme kriticky vnímali aj myšlienku, že by Slovensko išlo podobnou cestou ako Maďarsko. Prihovárame sa za to, aby ruský distribútor išiel cestou, ktorá je štandardizovaná a potom môžeme bez problémov začať očkovať.

 

V prvom rade musíme myslieť na zdravie občanov. Ide o pomerne problematickú tému, čo sa ukazuje aj pri diskusii ohľadom zistení Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Musíme mať istotu, že čokoľvek bude vpichnuté občanom SR, je zdravotne nezávadné a poslúži svojmu účelu.

 

Téma okolo ruskej vakcíny Sputnik V vyvolala na Slovensku koaličnú krízu. Aj napriek rekonštrukcii vlády sa však zdá, že aj naďalej nerozdeľuje iba koalíciu, ale do značnej miery aj polarizuje spoločnosť. Ako vnímate angažovanie sa Igora Matoviča v tejto veci?

Ja mu rozumiem a ľudsky ho chápem, že mu ide o záchranu desiatok tisíc ľudských životov a zlepšenie pandemickej situácie na Slovensku. Do veľkej miery ho aj ja osobne podporujem, rovnako aj ministerstvo zahraničných vecí. Ale ako hovorím, má to určité pravidlá, ktoré treba podľa nášho názoru dodržiavať.

 

Jednou zo základných podmienok bolo, že vakcíny budeme obstarávať všetci spoločne v rámci Európskej únie. Tie, ktoré obstaráme, prejdú štandardizovaným procesom posudzovania EMA.

 

Ešte aj v tomto smere si vieme predstaviť urobiť drobný ústupok, ak by Sputnik V prešiel v danej šarži aspoň našimi národnými úradmi, čo sa však ešte nestalo. Musíme nastaviť systém tak, aby fungoval a neslúžil na zvyšovanie politického napätia, ako sme tomu boli svedkami v minulosti.

 

Osobne by som si veľmi prial, aby sa Sputnikom začalo očkovať na Slovensku čo najskôr. Nemáme predsudky voči žiadnej vakcíne. Keď o licenciu požiada čínsky alebo indický výrobca, nech sa páči. Ak má zachraňovať ľudské životy, začnime s očkovaním čím skôr. Problém však nie je na našej strane, ale na strane výrobcov vakcín, pretože o licenciu zatiaľ EMA nepožiadali, čo je škoda.

 

Ako vnímate, že sa Igor Matovič postavil proti slovenským vedcom a potopil našu diplomaciu? Do Moskvy a Budapešti odletel bez poverenia vlády a vyslal tým mätúce signály do zahraničia, ktoré by mohli poškodiť záujmy Slovenska a našich spojencov?

Všetko je raz po prvýkrát. Máme teraz dôvod intenzívnejšie diskutovať na vláde SR o tom, akým spôsobom sa majú konať zahraničné pracovné cesty. Vláda by ich mala schvaľovať ešte predtým, ako sa uskutočnia a nie až potom. Tiež o tom, ako má náš profesionálny diplomatický servis cesty do zahraničia zabezpečovať. 

 

Verím, že situácia spred dvoch týždňov sa už nebude opakovať a vo svojej podstate bude jedinou svojho druhu. Spôsob, akým prebehla jeho zahraničná cesta v Moskve, nebol štandardný. Do istej miery to nadväzuje na to, že Igor Matovič ešte ako premiér, celú túto iniciatívu začal a mal ambíciu ju nejakým spôsobom dokončiť. Rešpektujeme to. Verím, že si to kolegovia na vláde vydiskutujú a že diplomatická služba SR dokáže v tomto smere zásadne pomôcť, aby sa napĺňali záujmy našich občanov.

 

Čo sa týka vedcov, mali a aj majú našu plnú dôveru. Moju osobne určite a som presvedčený, že aj veľkej časti politického spektra, a nie len koalície. Verím, že urobili kusisko kvalitnej roboty.

 

Ak sa Ruskej federácii nepáči, ako sme posudzovali šaržu vakcíny, tak hľadajme spôsoby ako v tomto smere nájsť kompromis. Na konci dňa by to malo byť najmä o funkčnom očkovaní a záchrane ľudských životov. Na to sa tak trochu pri tejto celej záležitosti zabúda.

 

Ako naši partneri v Bruseli vnímajú návštevu Igora Matoviča v Moskve, bez toho, aby sa vyjadril k situácii na ukrajinských hraniciach? Bolo vôbec adekvátne v čase napätej situácie na Ukrajine odletieť do Moskvy?

Nemáme žiadne informácie o tom, že by niekto túto cestu spájal s aktuálne napätou situáciou na ukrajinsko-ruskej hranici. Takisto nemáme žiadne oficiálne informácie o tom, že by ktokoľvek v Bruseli alebo v rámci členských štátov EÚ riešil tento problém, ktorý vznikol so Sputnikom V.

 

Vnímajú to ako našu vnútropolitickú záležitosť. Nakoniec, nie sme jedinou krajinou, ktorá sa o zaoberá myšlienkou očkovania ruskou vakcínou. V Taliansku sa majú tieto vakcíny dokonca vyrábať. V Rakúsku prebieha veľmi intenzívna vnútropolitická diskusia na túto tému. Takisto v Českej republike.

 

Ani zďaleka nie sme jedinou krajinou. Je v spoločnom záujme, aby sa EÚ do týchto diskusií nejako zásadnejšie nezapájala. Má svoje pravidlá, ktoré ak budú členské krajiny dodržiavať, tak verím, že v budúcnosti takéto problémy nenastanú.

 

Ako vnímate kritiku poslanca Györgyho Gyimesiho, ktorý po stretnutí s Viktorom Orbánom povedal, že ak by na stretnutie prizvali aj slovenských zástupcov veľvyslanectva v Maďarsku, rokovanie by nebolo úspešné?

My sme tieto výroky otvorene označili za hanebné. Pán poslanec veľmi dobre vie, že prekročil svoje kompetencie. Tieto slová by do slovníka poslanca NR SR patriť nemali.

 

Myslím si, že aj odpoveď nášho diplomatického zboru na tieto výroky, je jednoznačná. Uráža nás to, pretože máme pocit, že tak ako pánovi poslancovi, všetkým občanom a aj čelným politickým predstaviteľom, sme doposiaľ ponúkali veľmi profesionálny diplomatický servis. Viem sa váhou celej vlády postaviť na stranu našich diplomatov, ktorí v takýchto zásadných situáciách doposiaľ nezlyhali.

 

Prečo podľa Vás bývalý minister zdravotníctva Mareka Krajčí nezverejnil zmluvu o dodávke ruskej vakcíny Sputnik V? Ako to majú čítať občania? Podľa našich platných zákonov sa nemôže utajovať zmluva na základe požiadavky druhej strany. Vyvoláva to prinajmenšom ďalšie otázky.

Máte pravdu. Pamätám si rok 2000, kedy sme na Slovensku po prvýkrát hovorili o tom, že čo nie je tajné, je verejné. Súviselo to s infozákonom. Táto vládna koalícia vznikla okrem iného aj na zvyšovanie miery transparentnosti a boja proti korupcii. Potom by sa mali zverejňovať aj zmluvy, ktoré by nemali mať utajovaný charakter.

 

Netýka sa to iba ruskej vakcíny, ale aj zmlúv o iných vakcínach. Podobnú rétoriku preferujem aj v prípade Európskej komisie.

Občania by podľa mňa mali byť informovaní.

 

Chápem, že tam môžu byť nejaké obchodné záležitosti, možno tajomstvá súvisiace s cenovou politikou, ale pokiaľ ide o zdravie samotných občanov, tam by žiadne tajomstvá byť nemali. Verím, že už čoskoro budeme v tomto smere poznať viac detailov.

 

Európska komisia plánuje dať stopku nákupu vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Môžete túto informáciu potvrdiť? Ide v tomto spore o nedodržiavanie pravidiel zmluvy zo strany samotného výrobcu, ktorý aj napriek zákazu, vyvážal vakcíny mimo EÚ?

Túto informáciu nemáme zatiaľ oficiálne potvrdenú. Každopádne, nie je žiadnym tajomstvom, že s AstraZenecou boli problémy. Tie stále pretrvávajú, pretože ani zďaleka nedodržali minimálne džentlmenské záväzky, na ktorých sa na začiatku dohodli.

 

Výpadok v prvom kvartály tohto roka do istej miery pretrváva aj naďalej, čo sme pocítili aj na Slovensku. V tomto čase sme už mohli mať ďaleko viac zaočkovaných občanov SR. Nevnímal by som to ako nejaký revanš.

 

Skôr je to o tom, že tu máme modernejšie typy technológií, ktoré sa budú môcť využiť v rokoch 2022 a neskôr, a budú efektívnejšie reagovať na rôzne variácie či mutácie koronavírusu. Je dôležité, aby sme rozmýšľali perspektívne, teda čo nastane ak sa nám podarí získať kolektívnu imunitu aspoň k tomu typu, ktorý v Európe evidujeme.  

 

Od tempa očkovania závisí aj naša letná sezóna. Budeme podľa Vás môcť cestovať na dovolenku do zahraničia? Ako to aktuálne vyzerá s tzv. covid pasmi (zelenými pasmi)?

Ja som večný optimista a verím tomu, že očkovanie a dodržiavanie pravidiel tak ako sme si ich v EÚ nastavili, umožní zlepšenie pandemickej situácie. Na Slovensku už také zlepšenie nastalo. Dochádza k postupnému uvoľňovaniu opatrení.

 

Veľmi sa teším, že dochádza v prvom rade k otváraniu škôl, pretože to naše deti už nevyhnutne potrebujú. Takisto sa teším, že sa začína otvárať aj ekonomika, aspoň obchody. Dúfam, že už čoskoro sa otvoria aj reštaurácie a všetky služby. Toto všetko sú signály, že nás čaká krajšie leto, ako bolo to v roku 2020.

 

Aktuálne dochádza k masívnemu preočkovaniu Európanov. Ak sa nám podarí vytvoriť kolektívnu imunitu a začnú fungovať aj covid certifikáty, ktoré môžu cestovanie ešte viac uľahčiť, tak sa môžeme priblížiť letnej sezóne spred dvoch rokov.

 

Je to dobrá správa pre nás všetkých. Slovensko je jednou z obľúbených turistických destinácií a bolo by na škodu veci, ak by naše nádherné hory a kvalitné služby neboli využiteľné práve pre pandémiu.

 

Majú sa mladí ľudia, ktorí sa do leta nedostanú k vakcíne obávať prísnejších opatrení v prípade, že budú chcieť vycestovať za hranice?

Verím, že do konca júna preočkujeme všetkých, ktorí o to budú mať záujem. Pfize/BioNTech by mal doručiť do EÚ v druhom kvartály ďalšie vakcíny, ktoré boli pôvodne určené na 4. kvartál. Čiže oproti tým 700-tisíc vakcínam získaných navyše v predchádzajúcich týždňoch by tu mali byť nové vakcíny, ktoré vieme využiť. To je dobrá správa aj pre mladšie ročníky.

 

Tým pádom im získaný covid certifikát (zelený pas) uľahčí cestovanie ako jednu zo základných slobôd EÚ. Treba dodať, že to nemôže byť za žiadnych okolností diskriminačné, pretože medzi sebou máme aj ľudí, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať alebo aj osoby, ktoré sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zaočkovať. Pre týchto ľudí musíme urobiť všetko preto, aby sa im nijakým spôsobom neobmedzoval pohyb.

 

Je pravdepodobné, že to bude následne riešené testovaním, ktoré by malo byť dostupné a malo by byť všeobecne akceptovateľné v rámci celej EÚ. Verím, že s perspektívneho hľadiska aj v rámci celého sveta. Podobné úvahy majú aj v Izraeli, kde už výrazne pokročili s očkovaním či Spojených arabských emirátoch alebo USA.

 

V Japonsku sa chystá olympiáda, preto si myslím, že nás čakajú ešte dôležité diskusie na túto tému, ktoré môžu zlepšiť situáciu natoľko, že už čoskoro začneme cestovať ako sme boli zvyknutí ešte pred pár mesiacmi.   

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies