REPORTÁŽ Manželia Svobodovci priniesli na Slovensko Pomstiteľa

NETKY.SK • 30 Január 2022, 16:00 • 2 min
REPORTÁŽ Manželia Svobodovci priniesli na Slovensko Pomstiteľa

Film Pomstiteľ, v origináli Mstitel, prináša príbeh pražského herca Antona Dvořáka, ktorý sa prepije až na planétu Mars. Na svojej ceste príde o prácu, stratí manželku, nájde priateľstvo, ochutná pomstu, stretne sa so svojím Stvoriteľom a dodrží sľub, ktorý dal synovi.

slovakia

left justify in out

 

 

Manželia Lucia a Petr Klein Svobodovci tvorili dielo spoločne, presnejšie scenár a réžiu má pod palcom Lucia, kým jej manžel Petr sa zhostil kamery.

 

Lucia Klein Svoboda, rodená Gažiová, je režisérka, autorka a divadelná a filmová herečka. Svoju kariéru začala v dnes už legendárnom bratislavskom divadle ASTORKA Korzo ´90. S manželom Petrom napísala a zrežírovala celovečerný film Pirko, jeden z najdrsnejších portrétov mladých dievčat na okraji spoločnosti, ktorý bol po Červenom kapitánovi a Učiteľke tretím najnavštevovanejším domácim filmom na Slovensku v roku 2016.

 

Lucii nechýba ostrý jazyk ani vtip a jej scenár k filmu Jako v ráji síce nebol realizovaný, ale dokázal rozvíriť debatu o slobode slova a v roku 2017 získal na MFF Karlove Vary cenu Filmovej nadácie. Lucia svoje filmy aj produkuje. Ako herečka sa predstavila vo filmoch Kruté radosti, Milenci a vrazi, Rodinné tajomstvá, Cinka Panna, Obhliadka, Dušičky seniorov,  spomínaný film Pirko, ktorý nielen režírovala, ale predstavila sa v ňom aj ako  herečka, scenáristka a producentka.

 

Produkovala film Karel Svoboda: Šťastná léta, ktorý režíroval jej manžel Petr, syn legendárneho skladateľa Karla Svobodu.  

 

 

img

Manželia na tlačovej konferencii k slovenskej premiére.

 

 

Príbeh opilca pretkaný fantáziou

 

V hlavnej úlohe filmu Pomstiteľ sa predstaví skvelý Daniel Fischer, ale vychutnať si môžete aj herectvo Jaroslava Dušeka, Ivana Franěka, Hany Vagnerovej, Petra Čtvrtníčka či Milana Šteindlera, Jevgnija Libezňuka či Romana Luknára  a ďalších.

 

img

 

Počas vyše  90-tich minút sa pobavíte, ale aj posmútite na príbehu Antona, ktorý je, teda býval, slávny divadelný herec, ale krutý život mu začal do cesty klásť zradné prekážky. Napríklad stoličku alebo dieru, ktoré skúste zvládnuť po štrnástich pivách... Keď ho riaditeľ divadla vyhodí a manželka chce, aby si našiel prácu, zoberie Anton osud do svojich rúk. A začne piť ešte viac.

 

img

 

Tým sa rozbehne plejáda fantastických zážitkov, výtvarných skvostov a (ne) chcených vtipov. „Srandičky“ však majú jeden háčik – Antonova manželka sa tomu vôbec nesmeje. A opustí ho i so  synom Tomášom, otcovým najväčším obdivovateľom. Anton v zúfalstve (a opitosti) synovi narozpráva, že sa chystá na misiu na Mars, preto je toto obdobie ich života také ťažké. A ťažké obdobie to teda ešte len bude. Až tak, že i let do vesmíru bude proti existencii na Zemi pohoda.  

 

img

 

Pomstiteľ je film, ktorý sa už od prvých minút úplne odlišuje od klasických českých komédií. Je výstredný, uletený, vzdávajúci poctu východoeurópskym filmom 70. a 80. rokov – napr. Ecce Homo Homolka, Sexmisia, ale i filmom, ktoré občania ČSSR hltali s rýchlodabingom z VHS – napr. Šialený Max. Ten, mimochodom, využíva na preklad dialógov v scénach s „Rusákmi“. Nechýbajú však ani odkazy na nedávnu minulosť – Václav Havel a jeho slová o „králikárnach“ či recept na guláš, i aktuálnu prítomnosť.

 

Svobodovci pre Netky

 

Pri príležitosti bratislavskej premiéry filmu sa ho osobne zúčastnili aj tvorcovia Lucia a Peter Klein Svobodovci, s ktorými sme sa porozprávali nielen o filme. Kde vlastne nabrala Lucia inšpiráciu na scenár?

 

„Takmer celý môj dospelý život robím filmy, dlho som hrala ako herečka, teraz aj ako režisérka, takže neustále sa pohybujem v tomto prostredí, tak som chcela zachytiť a ukázať trápenie alebo osamelosť herca.“

 

Mohlo by vás zaujímať: Ešte nemá ani deväť a už patrí k najobsadzovanejším českým herečkám!

 

Petr sa predstavil ako kameraman, tak sme sa neubránili otázke, aké je to byť v neustálom kontakte s manželkou – v práci, doma čiže 24/7 – dokáže si dvojica neliezť na nervy?

 

„Je to strašné, nedá sa to vydržať, pomoooc,“ prezrádza so smiechom Petr, ktorý je s Luciou v manželskom zväzku už štrnásty rok a majú spolu dve deti. Ako ju vníma ako režisérku, čo pre neho znamenala spolupráca s manželkou a režisérkou prezrádza vo videu. Spoluprácu si pochvaľuje aj samotná Lucia. Réžiu študovala v Nórsku, tak bolo samozrejmé, že jej herecká práca vyústi napokon do réžie. Hudbu vyberali takú, ktorá sa zasemenila u nich v detstve a je to minulosť, na ktorú by mali byť  všetci hrdí a nie sa za ňu hanbiť, aj keď siaha do čias socializmu – myslí si Lucia. Vo videu nám ďalej  manželia prezradia, ako sa zoznámili, ako dlho Lucia netušila, že vlastne Petr chodí za ňou a nie za kamarátom, ako jej to prezentoval a na záver Lucia predstaví aj knihu, ktorá v Česku rozvírila debaty na všetkých fórach a prečo píše zásadne po česky.

 

Trailer k filmu si môžete pozrieť tu:

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies