REPORTÁŽ: Krajčí si želá pokles výskytu COVID-19, situácia na Slovensku je však iná

NETKY.SK • 29 Január 2021, 19:11 • 2 min
REPORTÁŽ: Krajčí si želá pokles výskytu COVID-19, situácia na Slovensku je však iná

BRATISLAVA - Každý týždeň si želáme, aby počet hospitalizovaných v nemocniciach začal klesať, realita je však opačná. Na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

 

Aktuálne stavy v nemocniciach 

Kým pred týždňom bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3 285 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň, k dnešnému dňu ich je 3 511. Počet pacientov vyžadujúcich pľúcnu ventiláciu sa síce v porovnaní s minulým týždňom znížil, ale aj aktuálne číslo 308 je kritické.

 

V uplynulom týždni klesla 14-dňová incidencia a rovnako aj pozitivita RT-PCR testov z 19 na 15 percent a antigénových testov z 3 na 2 percentá.

 

img

 

"Stúpajú nám však denné úmrtia, pred týždňom bol denný priemer 94 úmrtí a aktuálne nám umiera na COVID-19 denne priemerne 107 ľudí," uviedol Krajčí.

 

Situácia sa hneď nezmení 
Minister zdravotníctva upozornil, že aj po avizovanom spustení COVID automatu k 8. februáru bude Slovensko naďalej v čiernej fáze.

 

img

 

Čísla nepustia 

"Aby Slovensko mohlo prejsť do druhého stupňa varovania, museli by klesnúť počty pacientov v nemocniciach pod 2 500 a aktuálne máme hospitalizovaných ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19 spolu 3 285," podotkol Krajčí.

 

Splnené nie je ani ďalšie kritérium, keďže 7-dňový priemer pozitívne testovaných je vyšší ako 5-tisíc. "Mrzí nás to, chceli sme prejsť do bordovej farby, ale aj budúci týždeň od 8. februára bude COVID automat svietiť čiernou farbou," dodal Krajčí.

 

img


Minister sa vyjadril aj k aktuálnemu stavu zaočkovanosti. Podľa jeho slov sa Slovensko nachádza v tretej z jedenástich fáz Národného očkovacieho plánu. Celkovo bolo k 29. januáru aplikovaných 130 621 dávok, pričom 6 622 osôb už bolo druhou dávkou preočkovaných.

 

Najväčšie percento populácie bolo zaočkované v Bratislavskom kraji (3,7 percenta), nasleduje Košický kraj, Žilinský kraj a Prešovský kraj.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies