REPORTÁŽ Kolíková si za súdnou mapou stojí. Tvrdí, že Slovensko potrebuje reformu justície

NETKY.SK • 20 Január 2021, 17:16 • 2 min
REPORTÁŽ Kolíková si za súdnou mapou stojí. Tvrdí, že Slovensko potrebuje reformu justície

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) vníma niektoré časti výzvy „proti sústavnému porušovaniu princípov právneho štátu“ za demagógiu a vytváranie paniky, ako keby bolo Slovensko na pokraji zlyhania právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Šéfka rezortu spravodlivosti tak zareagala na výzvu, ktorú podpísalo 140 sudcov, advokátov, akademikov a ďalších príslušníkov právnických profesií.

 

Sudcom sa zmeny v justícii nepozdávajú

Jej signatári negatívne vnímajú napríklad obmedzenie právomocí Ústavného súdu SR, využívanie skrátených legislatívnych konaní, „neprimerané zásahy do ľudských práv prijímaním protiepidemických opatrení“, zneužívanie inštitútu väzby alebo prijaté aj navrhované reformy justície z dielne ministerstva spravodlivosti.

 



Kolíková vníma ako „nedobré“, ak sa spochybňujú inštitúty, ktoré sú dôležité pre právny štát, akým je napríklad väzba.

 

Prečítajte si tiež: Ministerka Kolíková priblížila novú reformu súdnictva, jej súčasťou je aj súdna mapa

 

Kolíkovú prekvapilo, koľko sudcov výzvu podpísalo

„My sa môžeme rozprávať o konkrétnom prípade, že ako sú dodržané tie hranice, ktoré sú na mieste pre kolúznu väzbu. Ale k tomu máme mechanizmus prieskumu na súde, potom prieskumu na ústavnom súde a Európskom súde pre ľudské práva. Takže v komplexnosti povedať, že sa to zneužíva, považujem za veľmi nebezpečné. Osobitne, ak vieme, že tu máme viaceré vyšetrovacie akcie, ktoré súvisia s preukazovaním prerastania zločinu aj na najvyššie úrovne štátu,“ pokračovala ministerka. Dodala, že zatiaľ neprišla k záveru, že by išlo o politické kauzy.

Kolíková je zároveň prekvapená tým, koľko sudcov uvedenú výzvu podpísalo. „Som prekvapená preto, že podľa mňa v niektorých momentoch by sa dalo až uvažovať nad tým, že či by sa im nemohla dostať na stôl nejaká vec, kde by vopred vyjadrovali svoju zaujatosť,“ dodala.

 

img

Ministerka doplnila, že návrh novej súdnej mapy má sekundárny efekt boja proti korupcii a má dojem, že sa toho „niekto bojí“.

 

„Ak niekto spochybňuje návrh novej súdnej mapy, proces jej tvorby a nedáva konkrétne návrhy, tak mi to príde ako zástupný spôsob ako zamedziť tomu, aby došlo k zmene, ktorú justície potrebuje,“ podotkla šéfka rezortu spravodlivosti ku kritike súdnej mapy, ktorá je tiež súčasťou výzvy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kolíková nestiahne reformu súdnej mapy, zatiaľ nestratila politickú podporu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona