REPORTÁŽ: Koaličným poslancom sa nepáčia zmeny týkajúce menšín pri sčítavaní ľudu

NETKY.SK • 28 Január 2021, 18:48 • 2 min
REPORTÁŽ: Koaličným poslancom sa nepáčia zmeny týkajúce menšín pri sčítavaní ľudu

BRATISLAVA - Koaliční poslanci Národnej rady (NR) za stranu SaS a Za ľudí kritizujú pokusy zmeniť uvádzanie národnosti v sčítaní obyvateľov len na jednu možnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) sú pokusy o zmeny pred začiatkom sčítania ľudu za nesprávne a nešťastné. V sčítaní tak budú môcť ľudia zaznačiť dve národnosti.

 

Ako upozornila štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová, zhodli sa na tom zástupcovia národnostných menšín, ktoré na Slovensku žijú.

 

 

Ľudia s dvojakou národnostnou identitou

Dostál sa domnieva, že existujú veľmi silné dôvody, prečo sa Štatistický úrad (ŠÚ) rozhodol pre možnosť, aby bola v sčítacom hárku aj druhá národnosť.

 

img


"Máme ľudí s dvojakou národnostnou identitou, ktorí cítia vzťah k dvom alebo viacerým národnostiam. Máme tu zmiešané manželstvá. Zvlášť vypuklý je tento problém v rómskej komunite. Máme tu rôzne formy národnostnej identity, nie je to iba tak, že človek sa cíti byť príslušníkom iba jedného národa od začiatku do konca," objasnil Dostál.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Vo februári sa spúšťa sčítavanie obyvateľstva, zapojiť sa majú aj Slováci žijúci v zahraničí

 

Zmeny na poslednú chvíľu sú nekorektné

Kumanová pripomenula, že na Slovensku funguje 13 národnostných menšín, ktoré majú rôznu históriu i rôznu mieru prijatia svojej identity.

 

"Tieto menšiny sú zastúpené vo výbore pre národnostné menšiny, v ktorom opakovane niekoľko rokov diskutovali o téme sčítania. Konsenzuálne sa zhodli, že táto otázka je niečo, s čím súhlasia," zdôraznila s tým, že zmeny na poslednú chvíľu by neboli korektné voči národnostným menšinám.

 

Dostál však priznal, že takéto zmeny sa mohli navrhnúť oveľa skôr, keďže nová vláda je tu už desať mesiacov. ŠÚ SR by nemal podľa neho podľahnúť politickým tlakom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sčítanie ľudu na Slovensku prebehne inak, ako sme zvyknutí

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies