REPORTÁŽ: Kandidátov na šéfa rozpočtovej rady čaká budúci týždeň verejné vypočutie v parlamente

NETKY.SK • 3 Júl 2020, 14:33 • 2 min
REPORTÁŽ: Kandidátov na šéfa rozpočtovej rady čaká budúci týždeň verejné vypočutie v parlamente

BRATISLAVA - Kandidátov na post šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) čaká v pondelok 6. júla verejné vypočutie v parlamente.

slovakia

left justify in out

 

Pripomenul to na piatkovej tlačovej konferencii minister financií Eduard Heger. Víťaz bude pritom musieť prejsť výberom komisie zostavenej z predstaviteľov všetkých parlamentných poslaneckých klubov a odborníkov z oblasti ekonómie, ktorí ministrovi financií navrhnú troch kandidátov. Z nich následne vláda vyberie jedného, návrh vlády bude musieť schváliť parlament trojpätinovou väčšinou.

O post nového šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa uchádza 12 kandidátov. Medzi záujemcami o post predsedu RRZ sú pritom tak zástupcovia akademickej obce, ako aj odborníci zo súkromnej sféry a štátnych inštitúcií. Nový predseda RRZ nahradí vo funkcii Ivana Šramka, ktorému funkčné obdobie vypršalo ešte 26. júna 2019 a nadsluhuje teda už vyše rok.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým sa na Slovensku zaviedla dlhová brzda. Rada je nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti.

 

Ivan Šramko bol zvolený parlamentom za jej prvého predsedu v júni 2012 na sedemročné funkčné obdobie. Predsedu pritom volí na návrh vlády Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov. Okrem predsedu má rada ďalších dvoch členov, z ktorých jedného navrhuje guvernér Národnej banky Slovenska a druhého prezident SR. Aktuálne sú členmi rady okrem Ivana Šramka Anetta Čaplánová a Juraj Kotian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona