REPORTÁŽ Kaliňák: Prečo sme museli mučiť Milana Lučanského a nepustili sme jeho manželku za ním do nemocnice?

NETKY.SK • 30 December 2020, 17:24 • 2 min
REPORTÁŽ Kaliňák: Prečo sme museli mučiť Milana Lučanského a nepustili sme jeho manželku za ním do nemocnice?

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu.

slovakia

left justify in out

Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii člen predsedníctva strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za „absolútne smiešne”.

 

Kaliňák pripomenul, že Lučanský sa na pozícii policajného prezidenta zaslúžil aj o vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je preňho neakceptovateľné, že ho namiesto ocenenia poslali “nezákonne” za mreže.

 

Tiež sa verejne pýtal, prečo počas mesačnej Lučanského väzby nebol vykonaný žiadny úkon. “Dozorový prokurátor má skúmať dôvody väzby každý deň,” podotkol Kaliňák.

„Slovensko je svedkom tragédie, ktorá nemá v jeho novodobej histórii obdobu. Milan Lučanský bol policajtom telom a dušou, s nesmiernou dávkou odvahy. Bol jeden z mála bojovníkov proti organizovanému zločinu, ktorý tu kedysi reálne existoval. A za odmenu sa mu od orgánov činných v trestnom konaní dostalo väzby,” uviedol Kaliňák.

 

 

Najviac ho mrzí, že napriek incidentu z utorka (29. decembra) nie je bývalému policajnému prezidentovi doteraz ukončená väzba a nemôže ho tak ani navštíviť rodina.

 

Kaliňák na tlačovej besede tiež zdôraznil, že je veľmi zaujímavé, že Lučanského prieviezli do väzenia v Prešove, pričom tam nemal žiadne väzby. Zároveň mu nebolo od jeho zadržania umožnené stretnúť sa či zavolať svojej rodine.

 

img

 

Dokonca aj jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková sa podľa Kaliňáka vyjadrila, že sa musela vzdať Lučanského obhajoby, pretože bol umiestnený na druhom konci repuliky. 

 

Bývalý minister vnútra sa tiež domnieva, že došlo k obmedzeniu ľudských práv Milana Lučanského, ako podotkol, bude sa v najbližších dňoch zaujímať, či naozaj boli plné stavy väzníc na západnom Slovensku, čo odhalí aj ohlásené vyšetrovanie. 

 

Dodal, že v strane Smer-SD budú iniciovať zriadenie nezávislej komisie, ktorá zákonným spôsobom prešetrí väzby zadržaných osôb v posledných mesiacoch. Členom komisie by mala byť podľa Kaliňákových slov aj rodina Milana Lučanského. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Zomrel bývalý šéf polície Milan Lučanský!


Exminister vnútra tiež informoval, že strana Smer-SD bude pravdepodobne v parlamente iniciovať odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) z funkcie, keďže podľa jeho slov nesie za celý prípad plnú zodpovednosť.

Lučanský bol väzobne stíhaný v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, kde sa v utorok (29. decembra) pokúsil o samovraždu. Aj napriek snahe príslušníkov väzenskej služba a privolaných záchranárov, po prevoze do nemocnice mu už nefungoval mozog, aj napriek tomu, že jeho srdce bilo. 

 

Jeho rodina dnes popoludní informovala prostredníctvom sociálnych sietí, že zraneniam podľahol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies