REPORTÁŽ: Juraj Droba zhodnotil uplynulé štyri roky Bratislavského kraja. Zvažuje opätovnú kandidatúru?

NETKY.SK • 3 Február 2022, 12:03 • 2 min
REPORTÁŽ: Juraj Droba zhodnotil uplynulé štyri roky Bratislavského kraja. Zvažuje opätovnú kandidatúru?

BRATISLAVA - Ak by sa Droba rozhodol tento rok svoj post obhájiť, jeho protikandidát vo voľbách zatiaľ nie je známy, nikto kandidatúru na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja neohlásil.

slovakia

left justify in out

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba zvažuje opätovnú kandidatúru na post šéfa kraja v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC).

 

 

Definitívne rozhodnutie chce oznámiť do konca februára. Uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii pri príležitosti hodnotenia štyroch rokov pôsobenia súčasného vedenia kraja.

 

„Je to téma, ktorá, samozrejme, rezonuje. Odpoviem v inotaji, mám pocit, že nie celá práca je ešte dokonaná,“ povedal Droba. Odpoveď, či bude alebo nebude kandidovať, chce zverejniť čoskoro. „Sľubujem, že do konca februára. Ale určite to zvažujem,“ poznamenal.

 

Prečítajte si tiež: Zomrel bývalý minister školstva

 

Droba uviedol, že hlavnou témou uplynulých dvoch rokov bola najmä pandémia nového koronavírusu. Vedenie kraja vyzdvihuje dokončenie desiatok projektov v mnohých kompetenčných oblastiach. „Ubehlo to ako voda, a ak by som to mal jednou vetou zhrnúť, čo sa nám za štyri roky podarilo, tak poviem, že väčšina plánovaného a omnoho viac sa podarilo pretaviť z vízie alebo plánu do reality,“ povedal predseda BSK.

 

img

 

Za najväčšie úspechy považuje najmä viaceré kroky, s ktorými prišiel kraj v rámci boja proti pandémii nového koronavírus ako prvý. Hrdý je však aj na modernizáciu školstva a otváranie študijných odborov kopírujúcich trh práce, čo má za následok zvýšenie záujmu o stredné školy o tretinu. „Mnohé školy boli na pokraji zatvorenia," podotkol.

 

„Náš záber je však širší. Na zlepšenie zdravotnej starostlivosti vzniká unikátny dokument Stratégie zdravotníctva na roky 2022 – 2026,“ povedal podpredseda BSK Juraj Štekláč. Dokument, ktorý má byť jediným svojho druhu na Slovensku, reflektuje na potreby, zmeny aj novú reformu kategorizácie nemocníc či príchod nového poskytovateľa nemocničnej starostlivosti. Uplynulý rok kraja označuje za projektový.

 

img

Juraj Štekláč

 

Posuny je možné podľa kraja vnímať aj v oblasti dopravy. Odovzdali napríklad novú cestu spájajúcu diaľničnú križovatku Triblavina so starou seneckou cestou I/61. Výstavba pokračuje ďalšou etapou. Začali tiež s výstavbou obchvatu Chorvátskeho Grobu a Slovenského Grobu, ktorý je prvou etapu budúceho obchvatu v malokarpatskom regióne, s ktorým začal kraj ako prvý na Slovensku. V príprave je jeho pokračovanie. Stavajú tiež nový cyklomost cez rieku Moravu, ktorý spojí obce Vysoká pri Morave a Marchegg. Otvorený má byť na jar.

 

Možno vás zaujme: Straty štátu z nákupnej turistiky sú menšie ako zo zníženia DPH

 

V sociálnej oblasti je pre kraj kľúčovou témou proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Podľa podpredsedu BSK Mikuláša Krippela netreba zabúdať ani na otvorenie nového špecializovaného zariadenia pre deti s poruchou autistického spektra či podporu centier včasnej intervencie. Za kľúčové považuje kvalitnú starostlivosť pre ľudí so zdravotným postihnutím. Pomoc sa týka rovnako ľudí v ťažkej životnej situácii, napríklad rodín v kríze či obetí násilia.

 

img

Mikuláš Krippel

 

V oblasti životného prostredia považuje kraj za významnú najmä spoluprácu pri vyhlásení ochranného pásma najdôležitejšieho zdroja pitnej vody na Žitnom ostrove. Za nemenej dôležité označuje aj strategické dokumenty na ochranu lesov, vody a opatrenia na zmiernenie dosahov zmeny klímy. Pozornosť upriamuje i na budovanie siete environmentálno-vzdelávacích centier, jedno nadregionálne vzniká v spolupráci s Dolným Rakúskom v kaštieli v Čunove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona