REPORTÁŽ: Jediné hudobné ocenenia na Slovensku - Ceny SOZA - získali Pavol Hammel, Peter Bič Project a Peter Dudák!

NETKY.SK • 9 Október 2021, 8:0 • 2 min
REPORTÁŽ: Jediné hudobné ocenenia na Slovensku - Ceny SOZA - získali Pavol Hammel, Peter Bič Project a Peter Dudák!

Hudobníci a autori sa po dvojročnej prestávke dočkali. Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA)odovzdal na galavečere ceny za roky 2019 a 2020. Na gala v bratislavskom Divadle P.O. Hviezdoslava Netky nemohli chýbať. Pozrite si reportáž s exkluzívnymi rozhovormi s oceneným Paľom Hammelom, Petrom Bičom, Mirom Jarošom či Vladom Krauszom.

slovakia

left justify in out

 

SOZA minulý rok zrušila každoročný slávnostný galavečer Cien SOZA a ušetrené prostriedky presunula na pomoc svojim členom, ktorých zasiahol výpadok príjmov kvôli pandemickým opatreniam. Tento rok preto odovzdávala viacero cien aj za rok 2019.

 

„Sme veľmi radi, že sa nám tento rok, napriek komplikovanej pandemickej situácii, podarilo napokon toto podujatie uskutočniť. Myslím si, že po dlhšej kultúrnej odmlke padlo autorom dobre znovu sa stretnúť na pódiu a prebrať si zaslúžené ocenenia za svoju tvorbu,“ povedal predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr.

 

SOZA udeľuje slovenským autorom dva druhy cien. Honorárne ceny udeľuje Dozorná rad SOZA žijúcim aj nežijúcim významným osobnostiam za ich celoživotný prínos pre slovenskú hudobnú kultúru. Druhým typom sú štatistické ceny, výsledky ktorých vyplývajú zo štatistických dát spracovávaných na základe hlásení používateľov hudobných diel.

 

Honorárne ceny za rok 2019

Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2019 ju získal Pavol Hammel, jeden zo zakladateľov modernej slovenskej populárnej hudby. Na konte má 25 autorských albumov, muzikály Cyrano z predmestia či Šľahačková princezná, hudbu k baletu Everest a viacero koncertných albumov a kompilácií.

 

„Z ceny sa teším. Je to celoživotná cena, ale dúfam, že neukončuje môj pretek, ale iba jednu etapu mojej tvorby. Takže sa teším ešte na ďalšie ceny, ale najmä na ďalšiu tvorbu, či už skladateľskú alebo interpretačnú,“ konštatoval legendárny Pavol Hammel.

 

img

 

Zápisy do Zlatej knihy SOZA za rok 2019 udelili dirigentovi a skladateľovi Tiborovi Frešovi a Petrovi Dudákovi alias Ďuďovi, spevákovi, skladateľovi a producentovi zo skupiny HEX. Štvrtú honorárnu Cenu SOZA za rok 2019 za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Eugen Suchoň.

 

Honorárne ceny za rok 2020

Veľká cena SOZA sa v zmysle štatútu udeľuje žijúcemu autorovi. Po prvý raz sa však stalo, že na galavečere ju odovzdali in memoriam. O držiteľoch honorárnych cien za rok 2020 rozhodla Dozorná rada 5. 5. 2021 a Veľkú cenu udelila skladateľovi Milanovi Novákovi. O ocenení sa dozvedel, no dňa 18. 5. nás, žiaľ, ako 94-ročný navždy opustil. Zápis do Zlatej knihy SOZA za rok  2020 získal Dušan Húščava, ktorý bol členom legendárnych skupín Traditional Jazz Band a Revival Jazz Band a je považovaný za jednu z kľúčových postáv moderného jazzu na Slovensku. Ďalší Zápis do Zlatej knihy SOZA patrí Jozefovi Kresánekovi, ktorý bol významným slovenským muzikológom, skladateľom, pedagógom a zakladateľom slovenskej hudobnej vedy. Cenu SOZA za rok 2020 za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získala Jana Kirschner.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Petr Janda optimisticky odkazuje No Name: Ste v polovičke, chlapci!

 

Štatistické ceny za rok 2020

Priamo počas galavečera vyhlásili laureátov štatistických Cien SOZA za rok 2020 v šiestich kategóriách. Cenu pre najúspešnejšieho mladého autora do 25 rokov získala po štvrtý raz za sebou Celeste Buckingham. Bolo to naposledy, pretože v budúcom roku už presiahne vekový limit. Najhranejšou skladbou za rok 2020 sa stala pesnička Stoj, autormi ktorej sú Peter Bič, Viktória Vargová a textár Vlado Krausz a nahrala ju skupina Peter Bič Project.

 

„Sme veľmi poctení, že sme túto cenu dostali, veľmi si to vážime. Je to pre nás naozaj veľké zadosťučinenie. Pretože sme veľmi radi, že album Labyrint vôbec vyšiel vtedy, kedy vyšiel. V takom temnejšom období, keď sa začala korona. Je to úžasný pocit, že si ľudia našli čas vypočuť si novú pieseň,“ tešil sa Peter Bič.

 

img

 

Cenu pre rozhlasovú stanicu s najvyšším podielom domácej hudobnej tvorby získalo Rádio Lumen. V minulosti ju získalo za roky 2003 a 2011. Cenu pre najúspešnejší audionosič získal album Miro Jaroš - Vaše najobľúbenejšie.

 

„Je to moja prvá cena a som z nej veľmi šťastný. Ďakujem fanúšikom, že si kupujú našu tvorbu na CD. Tento album vyšiel dokonca na vinylovej platni,“ neskrýval radosť Miro Jaroš.

 

img

 

Najúspešnejším textárom sa po tretíkrát za sebou Vlado Krausz. Najúspešnejším skladateľom sa stal deviaty raz po sebe Ivan Tásler. Režisérom programu bol Pavol Danišovič, dramaturgicky ho pripravil a moderoval Juraj Čurný.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona