REPORTÁŽ: Igor Matovič predstavil 2. časť daňovo-odvodovej reformy. Čo prinesie?

NETKY.SK • 15 November 2021, 17:06 • 2 min
REPORTÁŽ: Igor Matovič predstavil 2. časť daňovo-odvodovej reformy. Čo prinesie?

BRATISLAVA - Vicepremiér a minister financií verí, že zmenu zdaňovania práce zafinancuje zrušenie odvodových a daňových výnimiek. To by mohlo do štátnej pokladnice priniesť dokopy 550 miliónov eur ročne.

slovakia

left justify in out

Rezort financií sa spolieha aj na úspory z jednotného výberu odvodu a dane, na zvýšenie legálnej práce a dynamické efekty. Matovič to povedal počas predstavovania 2. časti daňovo-odvodovej reformy. "Dokopy, ako som hovoril, reálny plus, ktorý týmto (zmenou zdaňovania práce, pozn. TASR) zamestnanci na Slovensku získajú, je približne pol miliardy eur," povedal Matovič s tým, že by nebolo správne spočítať všetky efekty, ktoré vymenoval pri jednotlivých zmenách.

 

img

 

Čo sa týka financovania priznal, že táto časť daňovo-odvodovej revolúcie by bola mierne deficitná, avšak napríklad pri časti o podpore rodín by bola zase mierne v pluse. Povedal, že všetky 3 časti reformy dokopy majú mať v konečnom dôsledku nulový vplyv na rozpočet. Poslednú časť má predstaviť v utorok (16. 11.).

 

Prečítajte si tiež: Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej reformy! Rodičia by mohli dostať až 200 eur na dieťa

 

Minister vyčíslil, že zmena systému výpočtu miezd by štát stála zhruba 359 miliónov eur ročne. Ide tam o opatrenie, ktoré zavedie 1 zamestnávateľský odvod vo výške 39 % a 1 daň vo výške 19 %, ktorú zaplatí zamestnanec.

 

Pri zamestnaneckom bonuse pre nízkopríjmové osoby Matovičov rezort vyčíslil, že z verejných financií ukrojí 500 miliónov eur ročne. Ide o bonus vo výške dane pre tých, ktorí zarábajú málo a takisto o alternatívu k nezdaniteľnej časti základu dane – po novom sa nebude platiť daň ani odvody do výšky príjmu 357 eur.

 

 

Pri odvodovom bonuse, ktorý má byť odmenou pre zamestnávateľa, ak zamestná študenta alebo osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, vyčíslil zaťaženie verejných financií na 136 miliónov eur ročne.

 

Minister vymenoval, že túto časť reformy by mohlo zafinancovať napríklad zrušenie odvodových výnimiek, čo by štátu ušetrilo 300 miliónov eur, zrušenie daňových výnimiek (prinieslo by to 250 miliónov eur) alebo úspory z jednotného výberu dane a odvodov (50 miliónov eur).

 

K téme: Igor Matovič prezradil, ako vníma reformy a komu nedôveruje

 

Daňových výnimiek je podľa jeho slov veľké množstvo. Pri ich zrušení zdôraznil, že do rokovania s koaličnými partnermi ide "s otvorenou mysľou". "A určite nebudeme súhlasiť so zrušením napríklad daňovej výnimky pri nižšej sadzbe DPH na potraviny, zdravotnícke pomôcky alebo lieky," uistil s tým, že týmto smerom ísť nechce.

 

 

Rezort sa tiež spolieha, že nové pravidlá budú motivovať firmy zamestnávať pracovníkov legálne, legálnu prácu by to teda mohlo zvýšiť o 2 percentá, na čom by štát ročne oproti súčasnému stavu dostal 200 miliónov eur navyše. Takisto si rezort sľubuje 100 miliónov eur ročne navyše pre dynamické efekty nového systému zdaňovania práce.

 

Možno vás zaujme: Sme rodina víta Matovičovu reformu! Verí, že bude uskutočniteľná

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies