REPORTÁŽ: Hospodárili sme na dlh, preto sme teraz v deficite

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 14:42 • 2 min
REPORTÁŽ: Hospodárili sme na dlh, preto sme teraz v deficite

BRATISLAVA - Tam, kde mala byť nula, teda vyrovnaný rozpočet, je teraz deficit vo výške 1,2 miliardy eur, za čo Slovensko mohlo mať päť špičkových nemocníc. Informoval o tom podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) na dnešnom tlačovom brífingu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Dlh môže ešte narásť

Pre koronakrízu môže dlh vyskočiťna 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ako Heger dodal, je to preto, lebo sa zníži báza, z ktorej sa dlh počíta, a aj pre hospodárske opatrenia na prekonanie koronakrízy.

 

Odraz predošlej vlády? 

Minister financií tiež upozornil na to, že bývalá vláda nevyužila sériu minimálne siedmich úrodných rokov na to, aby si odkladala na horšie časy, ale i v týchto rokoch hospodárila s deficitom. "Toto je odraz zdravia verejných financií a toto je odraz ,špajzy', ktorú nám zanechala bývalá garnitúra," povedal Heger.

 

Nemecko ide príkladom 

"Naproti tomu máme krajiny ako dnes často skloňované Nemecko. Jednak preto, lebo veľmi dobre zvláda aj medicínsky boj s novým koronavírusom, pretože má zdravé zdravotníctvo," uviedol Heger s tým, že Nemecko má zdravé aj verejné financie. "A je to preto, lebo práve počas týchto úrodných rokov, keď Slovensko stále hospodárilo na dlh, tak Nemecko hospodárilo každý rok s prebytkom od roku 2014. Vytvorilo si enormný vankúš vo výške 160 miliárd eur," dodal Heger.

 

img

Schválenie rozpočtu 2018

Jarná notifikácia podľa ministerstva potvrdila v prípade Slovenska to, o čom sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Výsledok sa "ani zďaleka nepriblížil" k číslu, ktoré v minuloročnom rozpočte predložila bývalá vláda. "Na jeseň 2018 totiž poslanci schválili rozpočet na rok 2019 s vyrovnaným hospodárením, teda nulovým deficitom," upozornilo ministerstvo.

 

Realitou je však deficit na úrovni 1,3 % HDP, čo v dnešných hodinách ráno potvrdil aj Štatistický úrad SR.

 

img

 

O koľko a v akých sektoroch sa navyšovalo?

Ako uviedlo MF, na konečný výsledok hospodárenia verejnej správy mali vplyv najmä zvýšenie výdavkov sociálneho a zdravotného poistenia o 263 miliónov eur, dofinancovanie zdravotníctva v objeme 260 miliónov eur či horšie hospodárenie obcí a vyšších územných celkov oproti rozpočtu o viac ako 255 miliónov eur. Horšie hospodárili aj štátne fondy oproti rozpočtu o 214,5 milióna eur, znížili sa aj príjmy ESA dividend o zhruba 140 miliónov eur a aj daňové príjmy boli nižšie o 128 miliónov eur.

 

Naopak, zlepšilo sa hospodárenie niektorých subjektov verejnej správy oproti rozpočtu o 191 miliónov eur, ide o štátne príspevkové organizácie, dopravné podniky, Železnice Slovenskej republiky, Eximbanku či Slovenskú konsolidačnú.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona