REPORTÁŽ: Gyimesi z OĽaNO chce zaviesť pravidlá v boji proti podvodom s vínom

NETKY.SK • 6 August 2020, 11:39 • 2 min
REPORTÁŽ: Gyimesi z OĽaNO chce zaviesť pravidlá v boji proti podvodom s vínom

BRATISLAVA - Slovenskí poctiví vinohradníci čelia existenčnému tlaku v súvislosti s dovozom lacných zahraničných vín a lacného hrozna.

slovakia

left justify in out

 

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to skonštatoval poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO). Je to spôsobené tým, že tento segment nie je regulovaný. Problém sa dá podľa Gyimesiho vyriešiť viacerými spôsobmi. Ako možnosti spomenul zvýšenie spotrebnej dane, dotácie, kontrolu vína, trestné stíhanie a kolkovanie fliaš.

 

Colné úrady potvrdzujú, že výkon kontroly vín neexistuje
Pri porovnaní spotreby s množstvom dopestovaného vína na Slovensku vychádza podľa Gyimesiho obrovská rezerva vína, pričom nie je jasné, odkiaľ toto víno pochádza. Finančná správa postupuje len podľa zákona o vinárstve. Obchodník môže dovážať a vyvážať víno so zjednodušeným sprievodným dokumentom, ktorý je povinný hlásiť finančnej správe a veterinárnej a potravinovej správe. Avšak podľa Gyimesiho drvivá väčšina nepoctivých vinárov to nerobí. Colné úrady potvrdzujú, že výkon kontroly vín neexistuje. Nie je žiadna evidencia, koľko vína je zo zahraničia.

 

"Potvrdili mi to aj viacerí vinári. Dokonca jeden mi povedal, že za 17 rokov nikdy nemal kontrolu z finančnej správy," povedal Gyimesi.

 

Takéto by boli riešenia
Riešením môže byť podľa poslanca napríklad zmena výšky spotrebnej dane zo súčasných nula eur na hoci aj symbolickú sumu. To však zrejme neprejde pre tlak z EÚ, lebo napríklad Španielsko a Taliansko by nemali podľa Gyimesiho kam vyvážať to ich "lacné" víno. Ďalšou možnosťou je dať dotáciu na kilogram dopestovaného vína na Slovensku zo strany ministerstva pôdohospodárstva.

Taktiež je potrebné zaviesť kontroly zo strany finančnej správy. Musí začať fungovať podľa Gyimesiho aj kontrola kvality vína, resp. zisťovať pôvod vína.

 

"Potom by sme vedeli vylúčiť, že vo fľaškách so slovenskou etiketou, je zahraničné víno," povedal Gyimesi. Ďalšou alternatívou je zaviesť trestný čin falšovania vína, pretože podomoví predajcovia vyrábajú víno podľa Gyimesiho zo všetkého možného len nie z hrozna. Ďalšia možnosť je zavedenie kolkov na vína, podobne ako to je v Rakúsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona