REPORTÁŽ „Doma to máme rozdelené, ja pečiem a Maroško varí,“ prezradila Netkám speváčka Mária Čírová, ktorá miluje Vianoce!

NETKY.SK • 15 December 2021, 09:06 • 2 min
REPORTÁŽ „Doma to máme rozdelené, ja pečiem a Maroško varí,“ prezradila Netkám speváčka Mária Čírová, ktorá miluje Vianoce!

Speváčka, klaviristka a skladateľka Mária Čírová príde za fanúšikmi domov! Jedna z našich najobľúbenejších speváčok sa kvôli pandémii už po druhýkrát rozhodla priniesť vianočný koncert online priamo do vašich obývačiek. Netkám v rozhovore prezradila, prečo miluje Vianoce, aké koláčiky pečie s deťmi a aký vianočný záväzok si dala s manželom hneď pri zoznámení!

slovakia

left justify in out

 

 

 

Vianočný koncert speváčky Márie Čírovej je silný a emotívny hudobný zážitok. Najbližšie si ho môžete užiť online už v sobotu 18. decembra. Mária naživo predstaví obľúbené skladby z oboch Vianočných albumov ako Do noci tichej, Štedrý večer alebo Vianoce krásne sú. Na koncerte nebudú chýbať ani hity Unikát, Kto vie alebo Chýbaš a tradičné slovenské a svetové koledy v špeciálnych úpravách.

 

"Máme tu už druhé Vianoce, keď sa nemôžeme stretávať tak, ako sme boli zvyknutí. Do poslednej chvíle som verila, že sa nám podarí zahrať aspoň jeden koncert naživo, ale nakoniec sme sa rozhodli ísť touto cestou. Pre mňa, ako trojnásobnú mamu, je veľmi dôležité neprestať žiť, nech sa vonku deje čokoľvek. Urobme to pre seba, pre naše deti, rodiny a nechajme sa vtiahnuť do čarovného kúzla Vianoc, ktoré sa nám každoročne pripomína v tomto období,“ pozýva speváčka.

 

Mária Čírová zahrá aj s jej vianočnou kapelou, sláčikovým kvartetom, vokalistkami a detským zborom Radosť. Jej vianočné koncerty majú dlhoročnú tradíciu.

 

img

 

„Prvý vianočný koncert sa uskutočnil pred deviatimi rokmi v Nitre, v synagóge, a doteraz ho mám v živej pamäti. Od toho momentu sa ma každoročne fanúšikovia na jeseň pýtali, či chystám niečo vianočné, a tak sa z toho stala postupne tradícia. Pred pandémiou sme navštevovali slovenské mestá, každý deň sme boli na cestách a ladili ľudí na najkrajšie sviatky roka,“ spomína Mária.

 

Vraciam sa do detstva a ďakujem

 

Obľúbená speváčka miluje adventné obdobie, samotné Vianoce a Štedrý večer.

„Vraciam sa zakaždým do svojho detstva, kedy sme sa s rodičmi veľa rozprávali o láske, o porozumení, o odpustení. Aké je v živote veľmi dôležité, aby sme sa mohli pohnúť ďalej. Varili sme si spolu, piekli koláčiky, zdobili stromček, upratovali a veľa si spievali. Dnes viem, že tieto spomienky sú ten najvzácnejší vianočný darček, aký som v živote mohla dostať. Myslím, že to je práve ten impulz, prečo robím vianočné koncerty. Prostredníctvom pesničiek túžim ľudí povzbudzovať, vnášať im do života nádej, lásku a mier,“ prezradila speváčka. 

 

img

 

 

Vianoce v rodine Márie Čírovej sa začínajú zažatím prvej sviečky na adventnom venčeku.

„Tento rok sme adventný veniec vyrábali spolu so Zoe a Hugom a každý večer sa snažíme stretnúť sa pri ňom a niečo pekné si prečítame. Väčšinou ide o nejaký príbeh, ktorý potom rozoberáme, čo by sme urobili my, ako by sme zareagovali, čo cítime pri danej téme a podobne. A potom poďakujeme. Toto učíme deti odmalička. Vedome ďakovať za všetko a všetkých v našich životoch, tešiť sa z maličkostí,“ vyznala sa sympatická speváčka.

 

 

Pečie celá rodina

 

Mária aj deti zbožňujú pečenie, a tak si u Čírovcov pečú viaceré druhy vianočného pečiva.

 

„Už sme si napiekli linecké koláčiky, medovníčky a tešíme sa na medové a grilážové rezy, aj naše rodinné, obľúbené rumové mesiačiky. Tie robím od svojich 10-ich rokov a vždy som sa hnevala, ak sa zjedli skôr ako na Štedrý deň. Dnes sa na tom samozrejme s bratom smejeme. Môj dedko, ocinov otec, bol fantastický kuchár a pekár a každoročne som k nemu chodila pred Vianocami a piekli sme spolu bobaľky a robili oblátky. Táto spomienka je taká silná, keďže už nie je medzi nami, že som si normálne domov kúpila oblátkovač a s deťmi vyrábame naše vlastné oblátky. Zatiaľ nie sú také dobré ako tie dedkove, ale tak, všetko chce prax a trpezlivosť,“ s úsmevom hovorí Mária.

 

img

         

S manželom Marošom Kachútom majú doma rozdelené úlohy a dodržiavajú vianočné tradície.

 

„Keď sme sa spoznali s mojím manželom, dali sme si taký záväzok, že variť štedrú večeru budeme každý rok 23. 12. A 24. 12. budeme už len oddychovať, pozerať vianočné rozprávky a užívať si pohodu. Doma to máme pekne rozdelené, ja pečiem a Maroško varí. Pustíme si k tomu vianočné pesničky, vše tko krásne rozvoniava. Robíme kapustnicu s makrelou, rybu, zemiakový šalát a teda aj niekoľko druhov koláčikov, o ktoré sa delíme aj s rodinou. Čítame si príbeh o narodení malého Ježiška, krájame jabĺčko, dávame si medové krížiky, delíme sa o prvú oblátku, pod obrus zvykneme dať peniažky a spievame si vianočné koledy. Za klavírom už po novom sedí náš 12-ročný syn Hugo. Je to všetko také výnimočné, len raz v roku,“ uzatvára Mária Čírová. 

 

Dokonalú vianočnú atmosféru môžete zažiť na koncerte Moje Vianoce spolu s Máriou Čírovou 18.12. 2021. Vstupenky sú dostupné v predaji tu https://www.ticketportal.sk/event/MARIA-CIROVA-MOJE-VIANOCE-2021-ONLINE-KONCERT

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies