REPORTÁŽ: Dnešné pojednávanie označilo Threemu za kľúčovú, tvrdí Daniel Lipšic

NETKY.SK • 22 Január 2020, 17:05 • 2 min
REPORTÁŽ: Dnešné pojednávanie označilo Threemu za kľúčovú, tvrdí Daniel Lipšic

PEZINOK – Zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu o zákonnosti získania komunikácie Mariana Kočnera cez Threemu za kľúčové. Myslí si, že komunikácia cez Threemu inkriminuje Mariana Kočner ako objednávateľa vraždy. Jeho obhajca Marek Para to za prehru nepovažuje.

slovakia

left justify in out

 

"Komunikácia najmä obžalovaného Mariana K. v Threeme v dňoch predchádzajúcich a nadchádzajúcich po vražde je podľa môjho presvedčenia jednoznačne inkriminujúca,“ povedal Lipšic.

 

Kriminálnici komunikujú v inotajoch

Tvrdí, že kriminálnici vždy komunikujú v inotajoch, náznakoch a šifrách, avšak z kontextu komunikácie jednoznačne vyplýva, že si písali o vražde novinára Jána Kuciaka.

 

Jediná polemika, ktorá podľa neho zostáva, je, ako bude dôkaz vykonaný. Aj prokurátor preto uviedol, že je možné, aby prišiel na hlavné pojednávanie zástupca Europolu. Súdu by vysvetlil, ako kominukáciu vrátane jej zmazaných častí vyextrahoval z mobilných telefónov Mariana K.

 

Obhajca obžalovaného Mariana K. Para nepovažuje rozhodnutie senátu za konečné. "Je to predbežný názor súdu, ako taký ho rešpektujem. Právny spor bude pokračovať,“ reagoval.

 

Para Threemu ako dôkaz dlhodobo namieta aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, kde sa komunikácia už čítala. Vadí mu to, že telefónmi Mariana K. disponoval Peter Tóth. Rovnako, že podľa neho nie je ustálená judikatúra v tejto problematike. Rozhodnutie senátu za prehru nepovažuje a je pripravený aj na alternatívu, že sa Threema bude čítať.

 

Naplánované dôkazy

Predsedníčka senátu Ružena Sabová uviedla, že Threema sa čítať zatiaľ nebude a pojednávanie bude pokračovať vo vykonávaní zatiaľ naplánovaných dôkazov. Prokurátor a splnomocnenci poškodených chceli Threemu čítať teraz, aby s ňou mohli konfrontovať obžalovaných, na čo reagovala Sabová tým, že si ich môžu neskôr predviesť pred súd znova.

 

Threema šifruje konverzácie na jednotku, až kým niekto nespraví chybu

 

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies