REPORTÁŽ: BSK zavádza vo svojich DSS preventívne opatrenia

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 14:47 • 2 min
REPORTÁŽ: BSK zavádza vo svojich DSS preventívne opatrenia

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zavádza vo svojich 14 Domovoch sociálnych služieb (DSS) preventívne opatrenia, ktorými chce predísť prípadnej druhej vlne pandémie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Odporučil preto sprísnenie hygienických a protiepidemiologických opatrení, návštevy klientov zatiaľ nezakazuje, ale odporúča ich realizovať v exteriéri. Predseda BSK Juraj Droba zároveň vyzýva všetkých na individuálnu zodpovednosť.

 

Dodržiavanie hygienických pravidiel

"Chcem vyzvať všetkých, aby nepoľavili a správali sa zodpovedne. Ak sa prestaneme správať zodpovedne, tak nám hrozí opäť problém veľkých rozmerov a veľkého rozsahu," uviedol v pondelok na tlačovej konferencii Droba, ktorý apel smeruje na zamestnancov zariadení, klientov, ako aj ich rodinných príslušníkov.

 

Kraj zdôrazňuje, že návštevy klientov v zariadeniach zatiaľ nezakazuje, podľa Drobu by to bolo "neľudské a kruté". Apeluje však na zdravý rozum a odporúča, aby sa návštevy konali vo vonkajšom prostredí. Rodinným príslušníkom sa pri návšteve zariadenia zároveň odporúča dodržiavať hygienické predpisy a nosiť rúško po celý čas.

 

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu BSK Marica Šiková upozorňuje taktiež na návštevy miest s vysokou koncentráciou návštevníkov.

 

Opatrenia po dovolenke

Klientom preto neodporúča nákupy v zahraničí alebo v nákupných centrách na Slovensku, klienti by mali v prípade potreby poprosiť o pomoc s nákupom radšej zamestnanca zariadenia. Výzvu zároveň smeruje aj na zamestnancov DSS s cestovateľskou anamnézou, čo považuje za ďalšie riziko.

 

"Ak sa vrátite z dovolenky zo zahraničia, skúste so svojím nadriadeným urobiť také opatrenie, že si prehodíte služby, aby ste nejaký čas boli doma a nehrozili nejaké nebezpečenstvo," zdôraznila Šiková.

 

Riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay v tejto súvislosti apeluje na DSS, aby nezabúdali na pravidelné meranie základných vitálnych funkcií klientov, teda teploty, tlaku, pulzu či dychovej frekvencie.

 

Doplnil, že kraj bude žiadať Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR o ochranné pomôcky pre krajské zariadenia, ale aj pre neverejných poskytovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona