REPORTÁŽ: Béla Bugár sa vyjadril, že sa stala chyba a zákon o symboloch ešte nie je platný

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 15:17 • 2 min
REPORTÁŽ: Béla Bugár sa vyjadril, že sa stala chyba a zákon o symboloch ešte nie je platný

BRATISLAVA - Zákon, ktorý zakazuje prehranie a spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu, bude musieť ešte raz prejsť hlasovaním v parlamente. Prezident SR Andrej Kiska totiž prisľúbil Bélovi Bugárovi, predsedovi vládneho Mosta-Híd, že tento zákon nepodpíše, ale vráti naspäť do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Bugár sa počas dnešnej tlačovej konferencie vyjadril, že zákon by mal byť v pozmenenej forme opäť predložený parlamentu na začiatku májovej schôdze. S návrhom prišla koaličná SNS, ktorá by takýmto spôsobom chcela viac uchrániť slovenské štátne symboly.

 

img

 

"Volal som pánovi prezidentovi, povedal, že aj tak vráti tento zákon, tak som mu vysvetlil, v čom vidíme problém, ako je to nevykonateľné a ako to nepatrí do zákona o štátnych symboloch. Pán prezident prisľúbil, že vráti zákon a do neho zakomponuje aj túto časť, aby sme to mohli vybrať a hlasovať," uviedol Bugár.

 

Od koaličných partnerov má podľa vlastných slov prísľub, že reparát vyjde. "Dohodli sme sa s koaličnými partnermi a opravujeme to," poznamenal Bugár s tým, že zákon opravia skôr, ako bude účinný. "Do zákona sa dostalo ustanovenie, ktoré nepatrí do Európy ani do 21. storočia. Nevšimlo si to 108 poslancov. Stala sa chyba, zákon ešte platný nie je, dovtedy ten problém máme možnosť riešiť," doplnil.

 

img

 

Predseda Mosta-Híd zároveň kritizuje aktivity, ktoré podľa neho vyvolájú emócie, čo neprospieva slovensko-maďarským vzťahom. Poukázal, že roky pracuje na tom, aby boli tieto vzťahy dobré. "Niekto tu vyvoláva emócie, spúšťa petície a snaží sa rozbiť to, čo sme dosiahli v našich vzťahoch," vyjadril sa Bugár.

 

Prezident Andrej Kiska vo svojom stanovisku uviedol, že rozhodnutie k zákonu o štátnych symboloch oznámi v priebehu budúceho týždňa. Zároveň žiada koaličných poslancov, aby si najskôr prečítali, za čo hlasujú. 

 

img

 

Prezidenta oslovili nezaradený poslanec Zsolt Simon či neparlamentná SMK. Simon, ktorý sa pri hlasovaní zdržal, tvrdí, že zákon je nezmyselný a hlúpy. Kritizoval Most-Híd za to, že zákon podporil. SMK zas žiada poslancov Mosta-Híd a Gábora Grendela (OĽaNO), ktorí hlasovali za zákon, aby sa vzdali mandátu. Zákon kritizuje aj opozičná SaS, ktorá pripomína, že za novelu nehlasovala. Dodáva, že ak prezident zákon nevráti a plénum zákon neopraví, právna norma môže skončiť na ústavnom súde.

 

Ponúkame celý priebeh dnešnej tlačovej konferencie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies