REPORTÁŽ: Armáda je pripravená pomôcť Slovensku v boji proti koronavírusu

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 13:56 • 2 min
REPORTÁŽ: Armáda je pripravená pomôcť Slovensku v boji proti koronavírusu

Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú pripravené pomôcť Slovensku v boji proti koronavírusu. Vyhlásili to po spoločnom stretnutí prezidentka Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď.

slovakia

left justify in out

 

Prezidentka konštatuje profesionálny prístup armády

"Ozbrojené sily sú pripravené byť nápomocné v tejto zložitej situácii, v ktorej sa nachádzame. Zo všetkých informácií, ktoré som sa dozvedela, môžem konštatovať veľmi profesionálny prístup," povedala prezidentka. Minister hlavu štátu informoval, že armáda bude nápomocná či už ľudskými zdrojmi, dopravnými lietadlami alebo lôžkami pre chorých.

 

img

 

Aké úlohy vykonáva armáda?

Čaputová tiež zdôraznila, aby sa nezabúdalo na to, že armáda musí vykonávať aj úlohy, na ktoré je v prvom rade určená. "Zabezpečujú, aby bol náš vzdušný priestor chránený a naša obrana zabezpečená," vysvetlila. S Naďom sa rozprávali aj o dlhodobých prioritách rezortu či o vojenskom spravodajstve, kde je podľa nich nevyhnutné vykonať zmeny. "Pokiaľ ide o modernizáciu armády, bude potrebné, aby boli vysoké nároky kladené na transparentnosť a efektivitu, čo je nová priorita vedenia rezortu, s ktorou sa ja veľmi zhodujem," dodala.

 

img

 

Bojovať proti šíreniu koronavírusu pomáha aj armáda
Naď považuje za silný signál, že si prezidentka našla čas na jeho rezort už v prvom týždni jeho pôsobenia a prisľúbil jej, že bude vždy veľmi promptne a komplexne informovaná o zmenách v rezorte. Minister hlavu štátu informoval o nasadení 300 zdravotníkov a 20 sanitiek na pomoc iným zložkám a samotné ozbrojené sily budú zabezpečovať testovanie 100 ľudí na koronavírus denne. Jeho rezort má tiež v pláne začať školiť nových zdravotníkov z ľudí, ktorí sa prihlásili do dobrovoľnej vojenskej prípravy. "Už sme poskytli niekoľko vojenských stanov do viacerých nemocníc, rozložili sme časť našej poľnej nemocnice v Ružomberku a Vojenský výcvikový priestor Lešť bude poskytnutý pre 700 ľudí na karanténu a v prípade využitia stanov môže rozšíriť svoju kapacitu až na 2 000 ľudí," priblížil opatrenia rezortu Naď.

 

Ministerstvo plánuje aj krízové situácie či povolávanie aktívnych záloh
Ministerstvo pod jeho vedením plánuje aj krízové situácie ako je napríklad uzatváranie celých miest, no konkrétne plány zatiaľ nemajú, ale pracujú na ich vytvorení. V prípade vojenského spravodajstva už jeho šéf Ján Balciar oznámil, že končí ku 31. marcu a informoval o tom aj ministra Naďa. "Oznámil mi, že plánuje odísť, že naplnil svoje kariérne ciele a ja som vyhovel jeho plánu odísť," povedal s tým, že vojenské spravodajstvo považuje za veľmi dôležité. 

 

img

 

Z ďalších opatrení, ktoré predstavilo MO SR, je aj povolávanie aktívnych záloh, ktoré si ale na ministerstve predstavujú tak, že by vyberali z ľudí, ktorí odišli z OZ SR v posledných piatich rokoch a kapacitu by chceli rozšíriť zhruba o 200 ľudí. Naď bude tiež hľadať spôsob, ako zobrať politikom hodnosti, ktoré si nechali udeliť. Ide napríklad o Andreja Danka (SNS), ktorý bol povýšený do hodnosti kapitán, iní politici sa stali napríklad plukovníkmi alebo podplukovníkmi. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona