REPORTÁŽ: AKTUALIZÁCIA: Branislav Gröhling vyzval mladých, aby dôverovali vede a výskumu a využili očkovanie

NETKY.SK • 10 August 2021, 15:11 • 2 min
REPORTÁŽ: AKTUALIZÁCIA: Branislav Gröhling vyzval mladých, aby dôverovali vede a výskumu a využili očkovanie

BRATISLAVA - Branislav Gröhling dnes ocenil mladých ľudí, ktorí sa dali zaočkovať a vyzval ostatných, aby dôverovali vede a výskumu a očkovanie využili.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Aktualizácia 10. augusta 17:00

Predseda Mladých sociálnych demokratov Robert Bestro v tlačovej správe poznamenal, že do diskusie o téme očkovania neboli prizvaní a tiež nemali ani informácie o tejto tlačovej konferencii. Podľa neho z debaty vynechali aj konzervatívne, národné a ľavicové spektrum mladých ľudí. Dodal, že mládežnícke organizácie nie sú v tejto téme jednotné. Zhrnul, že postoj Mladých sociálnych demokratov k očkovaniu ostáva konzistentný a sú za absolútne slobodné rozhodnutie s prístupom a diskusiou o každej relevantnej informácii.

 

Dúfajú, že svet nájde správnu a bezpečnú cestu na porazenie tejto pandémie. „Náš postoj nie je proti-vakcinačný, ani pro-vakcinačný. Je to postoj rešpektujúci občianske slobody a prihliadajúci na zdravé a kritické myslenie, ktoré by mali občania využívať pri vytváraní si názorov na rôzne spoločenské témy.“ 

 

Pôvodná správa

Na tlačovom brífingu sa zúčastnili aj zástupcovia Aliancie stredoškolákov, mládežníckych organizácií Mladí Saskári, Mladí Progresívci, Mladí Spolu, Mladí Za Ľudí, Kresťanskodemokratická mládež Slovenska (KDMS) a Občiansko-demokratická mládež (ODM). Tí zároveň vyzvali mladých ľudí k očkovaniu a podporili tak kampaň Za otvorené školy.

 

Prečítajte si: REPORTÁŽ: Ministerstvo školstva štartuje kampaň na podporu očkovania!

 

img

 

„Je to najlepšie riešenie, ktoré tu máme,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že aj zaočkovanosť vysokoškolských študentov prispeje k bezpečnejšiemu prostrediu na vysokých školách a pomôže tomu, aby sa vzdelávali prezenčne. Rezort školstva má naďalej v regiónoch špeciálne mobilné vakcinačné tímy, ktoré ponúkajú možnosť zaočkovať sa. Ich cieľom je čo najviac minimalizovať zatváranie škôl v novom školskom roku.

 

Možno vás zaujme: Začína sa vo svete očkovacia totalita?

 



„Nám mladým ide o veľa. Pandémia nám už raz školy zavrela. Napriek snahe všetkých zúčastnených sa už len zo svojej podstaty dištančná výučba nikdy nemohla vyrovnať prezenčnej. Nechceme, aby v nasledujúcom roku utrpeli naše vedomosti, sociálne väzby a naše psychické zdravie,“ vysvetlil Ladislav Kuna. Matúš Mesároš dodal, že pre očkovanie by sa mal rozhodnúť každý a spoločnosť by nemala dopustiť to, aby sa očkovanie stalo dôvodom nevraživosti medzi ľuďmi a niečím, čo spoločnosť rozdeľuje.

Karolína Blunárová zdôraznila, že kolektívna zodpovednosť či nezodpovednosť nebude mať na všetkých študentov rovnaký vplyv. Ako ďalej vysvetlila, možnosť nevrátenia sa do škôl môžu horšie znášať práve žiaci s psychickými problémami a tí, ktorí žijú v zhoršených sociálno-ekonomických podmienkach. Celkovo bolo na Slovensku zaočkovaných 19 percent mladých ľudí od 12 do 17 rokov. Aspoň prvú dávku vakcíny dostalo 61 440 z 317 577 mladých vo veku od 12 do 17 rokov.

 

img

Zaočkovanosť mládeže do 17 rokov nad 20 percent  je v okresoch: Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 percent), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 percent), Pezinok (35 percent) a Senec (38 percent).

 

Prečítajte si tiež: Prečo sa zaočkovať, aj keď ste už prekonali koronavírus?

 

 

 

Najviac mladých ľudí od 12 do 17 rokov je zaočkovaných v hlavnom meste Bratislava (43 percent), naopak, najmenej v okresoch Medzilaborce (6 percent) a Revúca (7 percent). Nízka zaočkovanosť je aj v okresoch Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník, kde je zaočkovaných 8 percent mládeže.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies