REPORTÁŽ: Ako je to s prepadnutou miliardou eur? Maslo na hlave majú pravdepodobne všetci

NETKY.SK • 10 Február 2021, 10:20 • 2 min
REPORTÁŽ: Ako je to s prepadnutou miliardou eur? Maslo na hlave majú pravdepodobne všetci

BRATISLAVA - Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej Slovensko neprišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja o žiadnu miliardu eur tak, ako to tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

slovakia

left justify in out

Podľa Remišovej v utorok dokonca aj samotná Európska komisia potvrdila, že neeviduje žiadne prepadnutie financií z predmetného fondu v neprospech Slovenska.

 

Ako sa vyjdrila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), cieľom nebolo útočiť na vicepremiérku a ministerku investícií Remišovú, ale upozorniť na chybu, ktorá by sa už v budúcnosti nemala opakovať. 

 

A jedna z tých chýb bola podľa nej, že Slovensko nevyužilo šancu do konca roka 2020 realokovať 1,1 miliardy eur z fondu, ktorý SR čerpá najhoršie v rámci Európskej únie (EÚ).

 

Spor o prepadnutú miliardu eur

Vicepremiérka zároveň požiadala poslankyňu Nicholsonovú o ospravedlnenie. Ako dodala, hneď po nástupe do funkcie presunula 1,1 miliardy eur z nevýkonných výziev na boj s pandémiou COVID-19.

 

 

Najväčšiu časť peňazí pritom dostal Európsky sociálny fond, do ktorého išlo až 410 miliónov eur a ďalších viac ako 400 miliónov je plánovaných z nástroja REACT-EU.

 

Tieto informácie sú podľa Remišovej verejne dostupné, pretože boli aj predmetom rokovania vlády.

 

img

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Nicholsonová tvrdí, že Slovensko prišlo z Európskeho fondu až o miliardu

 

Nicholsonová upozornila na prepadnutie 1 miliardy eur

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) ešte v pondelok na tlačovej besede upozornila na to, že Slovensko prišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja o miliardu eur (EFFR). 

 

Europoslankyňa tvrdí, že tento fornd čerpá eurofondy podpriemerne a tieto peniaze sa dali využiť na pomoc proti pandémii, napríklad na odmeny pre ľudí v prvej línii, či na udržanie zamestnanosti. 

 

img

 

Peniaze určené na projekty v regiónoch sa mohli pokojne presunúť do Európskeho sociálneho fondu, ktorý má pod patronátom rezort sociálnych vecí, práce a rodiny, ktorý z toho mohol vyplácať finančnú pomoc tým, ktrorých negatívne zasiahla koronakríza. 

 

Podľa Nicholsonovej je Slovensko v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne, začo nesnie zodpovednosť predošlá vláda. Patríme totiž medzi členské krajiny, ktoré sú na chvoste v čerpaní eurofondov.  

 

Nicholsonová sa neospravedlní

Jedna miliarda eur o ktorej hovorila europoslankyňa zatiaľ ešte neprepadla. Slovensko ju môže na projekty využiť do konca roka 2023. Je však otázne, či sa to aj skutočne podarí

 

Peniaze zo štrukturálnych fondov na roky 2014 - 2020 bolo pritom možné presúvať medzi jednotlivými fondami iba do konca roka 2020

 

V balíku EFFR bolo k dispozícii na znižovanie regionálnych rozdielov celkom 7,14 miliardy eur . K záveru minulého roka sa však z neho podarilo vyčerpať iba jednu tretinu, teda 2,12 miliardy eur. Ako informovala Remišová, zazmluvnených je pritom 75 percent celkovej sumy.

 

Na okamžité použitie s cieľom finančne podporiť ľudí, ktorí sa pre pandémiu koronavírusu ocitli vo finančných ťažkostiach sa tak mohlo využiť zvyšných 1,78 miliardy eur, ktoré sa tak nemuseli čerpať zo štátneho rozpočtu. 

 

 

Nicholsonová tiež upozornila na to, že za sedem rokov Slovensko vyčerpalo len dve miliardy z toho balíka, takže je veľmi nepravdepodobné, že sa na projekty vyčerpá ďalších 5 miliárd

 

Dodala tiež, že ešte v minulom roku Európska komisia v súvislosti s koronakrízou umožnila členským štátom, presúvať nevyčerpané peniaze do iných fondov s cieľom znížiť negatívne dopady na jednotlivé ekonomiky.  

 

Zároveň sa odmietla ospravedlniť. Povedala, že ak sa peniaze po z regionálneho fondu predsa len podarí dočerpať do roku 2023, Veronike Remišovej sa ospravedlní. Doplnila, že jej je ľúto, že to spôsobilo také pnutie vo vládnej koalícii a že sa podpísala pod to, že už aj tak krehké vzťahy v nej sú ešte viac naštrbené.

 

"Na čo som upozornila? Na jedinečnú možnosť slovenskej vlády presunúť zhruba jednu miliardu zo zaseknutého Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Túto možnosť Slovensko nevyužilo. Presuny na boj s pandémiou uskutočnilo, no schémam na pomoc ľuďom sa z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ušiel iba kúsok – 170 miliónov. Áno miliardu sme nestratili teraz, ale je veľká možnosť, že o ňu prídeme na konci roka 2023," napísala Nicholsonová na sociálnej sieti Facebook. 


Remišová mala snahu, no ministri ju odmietli

Ako povedala Veronika Remišová, od nástupu do funkcie oslovovala jednotlivé ministerstvá s tým, aby na boj s koronakrízou presunuli eurofondy o ktorých vedia, že nestihnú vyčerpať

 

Svoje tvrdenie doložila aj listom, v ktorých ministrov oslovovala. Ako uviedla, zo žiadneho rezortu jej neprišla kladná odpoveď. 

 

img

 

Príchodom druhej vlny opäť apelovala na ministrov s rovnakou požiadavkou. „Ani minister školstva zo SaS, ktorý má veľmi zlé čerpanie, nebol ochotný presunúť ďalšie peniaze, ktoré má na starosti, a hrozí, že prepadnú. To, že nemá peniaze, odpovedal aj minister Sulík i Doležal," skonštatovala Remišová. 

Minister práce Milan Krajniak v spore podržal europoslankyňu. Povedal, že už na jeseň minulého roka upozorňoval na to, že Slovensko nedokáže vyčerpať niekoľko miliard eur z fondov EÚ.

 

Preto požiadal ministerstá o relokáciu peňazí na program Prvá pomoc do ESF. Tvrdí, že to bola práve Remišová, ktorá relokácie finančných zdrojov odmietla s tým, že prepadnutie peňazí z fondov EÚ nehrozí.


 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies