Repka o kauze Zuzulová: Nerozumiem tejto hystérii

NETKY.SK • 27 December 2016, 14:03 • 2 min
Repka o kauze Zuzulová: Nerozumiem tejto hystérii

Bratislava - Vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) vyzvalo deň pred vianočnými sviatkami svojich reprezentantov na podpis mailom predložených dokumentov. V prípade dvoch špičkových zjazdárok ide o výzvu v období rušného pretekárskeho diania a Veronika Velez-Zuzulová sa k tomu vyjadrila negatívne na sociálnej sieti. Jej otec Timotej Zuzula oznámil, že odmietajú podpísať Štatút reprezentanta a medzitým sa prostredníctvom Facebooku podporne na adresu Zuzulovej i Petry Vlhovej vyjadril Matej Tóth ako šéf Komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (SOV) v jej celom mene.

slovakia

left justify in out

V utorok popoludní šéf SLA František Repka poslal TASR vyžiadané stanovisko: "Nerozumiem tejto hystérii. Nejde o nič iné, ako rešpektovanie toho, čo od každého lyžiarskeho zväzu na svete, a teda aj od SLA vyžaduje medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). Toto nie je môj výmysel, ani výmysel SLA, ale je to presný preklad nariadenia FIS, ktoré v rovnakom znení musíme rešpektovať, či sa nám to páči alebo nie. Z môjho pohľadu ide o formalitu, akurát z toho niekto cielene robí búrku v mori. Od našich reprezentantov nepožadujeme nič viac a nič menej, ako nám ukladá reglement FIS. Dodržujú ho všetci pretekári a lyžiarske zväzy v Amerike, Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Slovinsku a musíme ho rešpektovať aj my. Dodnes ho podpísala drvivá väčšina členov SLA.

 

Napríklad snoubordistka Klaudia Medlová priletela z Ameriky deň pred Vianocami a nemala s tým žiaden problém. Rovnako ako akrobatka Zuzka Stromková alebo bežkyňa na lyžiach Alena Procházková a ďalší. Jediní, ktorí nechcú podpísať štatút reprezentanta, sú Veronika Velez–Zuzulová, Petra Vlhová a Žampovci. Hoci sa takýto štatút podpisuje každý jeden rok, sme ochotní pre časovú zaneprázdnenosť vyjsť týmto reprezentantom v ústrety, sadnúť si s nimi po Svetovom pohári vo Flachau a vysvetliť, čo im nie je jasné, resp. to, s čím majú problém. Prepytujem však, že si nemôžeme dovoliť ignorovať nariadenia Medzinárodnej lyžiarskej federácie."

 

 

Predstavitelia SOV v roli mediátora

 

V utorok na situáciu reagovalo aj vedenie SOV: "Predstavitelia Slovenského olympijského výboru dostali tesne pred Vianocami informácie o aktuálnom probléme, ktorý vznikol medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a reprezentantmi Slovenska v zjazdovom lyžovaní v súvislosti s podpisom Štatútu reprezentanta. Vzhľadom na skutočnosť, že SLA je členom SOV a že SOV má záujem na čo najlepšej reprezentácii krajiny na športovom poli, ktorej najvyššou formou je reprezentácia na olympijských hrách, prezident SOV Anton Siekel a generálny sekretár SOV Jozef Liba otvorili diskusiu s predstaviteľmi SLA aj so zástupcami reprezentantov SR v zjazdovom lyžovaní o vyriešení tohto problému. Od zástupcov SLA dostali predstavitelia SOV prísľub, že účasť pretekárov na pretekoch Svetového pohára do konca tohto kalendárneho roka nie je ohrozená.

 

Zástupcovia pretekárov vyjadrili ochotu rokovať o tejto záležitosti po ukončení série štartov v pretekoch Svetového pohára v technických disciplínach, ktorá sa uzavrie 10. januára večerným slalomom žien vo Flachau. SOV chce v tejto záležitosti pôsobiť ako mediátor a ponúka rokovanie oboch strán na pôde SOV, v prípade ich záujmu aj v prítomnosti ombudsmana SOV ako nestranného mediátora. Predstavitelia SOV veria, že sa podarí dosiahnuť to, aby reprezentanti SR mohli naďalej nerušene štartovať na všetkých pretekoch a že zároveň budú splnené ich povinnosti voči SLA."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona