Repatriácie Rohingov v Mjanmarsku sa začnú 22. januára

NETKY.SK • 4 Január 2018, 18:15 • 2 min
Repatriácie Rohingov v Mjanmarsku sa začnú 22. januára

RANGÚN - Mjanmarsko oznámilo, že repatriácie rohinských utečencov sa začnú 22. januára. Stalo sa tak po tom, ako OSN a ľudskoprávne organizácie vyjadrili znepokojenie z priebehu procesu návratu státisícov Rohingov.

slovakia

left justify in out

Utečenci sa podľa mjanmarského ministerstva pre sociálnu starostlivosť, pomoc a presídľovanie začnú vracať v súlade s dohodou, ktorú Mjanmarsko a Bangladéš podpísali v novembri. Utečenci sa vrátia do svojich dedín po tom, ako budú umiestnení v "dočasnej oblasti".

 

V súlade s dohodou by sa OSN mala do repatriačného procesu zapojiť "v určitom štádiu", spresnilo ministerstvo.

 

Od konca augusta 2017 ušlo z Jakchainského štátu - administratívnej časti Mjanmarska - do susedného Bangladéša približne 655. 00 mjanmarských Rohingov. V Bangladéši pritom do augustového exodu žilo už vyše 300 000 Rohingov.

 

Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obviňujú mjanmarskú armádu z páchania násilia na tamojšej moslimskej menšine Rohingov. OSN uviedla, že toto násilie sa už zrejme rovná genocíde. Podľa analýzy družicových záberov zverejnenej ľudskoprávnou organizáciou Human Rights Watch (HRW) bolo od októbra v Jakchainskom štáte vypálených najmenej 354 rohinských dedín.

 

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v stredu upozornil, že je dôležité, aby sa s návratmi nezačalo predčasne, kým sa neprijmú opatrenia, ktoré by Rohingom zaručili v Mjanmarsku bezpečnosť.

 

"Snažíme sa, aby sa v severnom Jakchainskom štáte dodržiavali zákony a aby sa tam mohli (rohinskí utečenci) bezpečne a dobrovoľne vrátiť," uviedlo v reakcii na tieto obavy myanmarské ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies